Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

NEVJEROJATNO Stjepan Mesić i Jadranka Kosor osnivači kluba bivših šefova zemalja nekadašnje Jugoslavije

U petak u glavnom gradu Crne Gore osnovan je Podgorički klub, neformalno tijelo koje čine bivši predsjednici i premijeri zemalja regije bivše Jugoslavije.  Podgorički klub neće se baviti poviješću, već budućnošću, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Klub ima ambiciju pridonijeti razvoju dobrosusjedstva, regionalne suradnje i afirmacije same regije, a pridružili su mu se i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan Mesić.

‘Jedino pravi i istinski europski put na ovom prostoru istinska je sigurnost trajnog mira i prosperiteta za sve države i narode. Mi smo ovdje kao pojedinci i predstavljamo sebe, naše iskustvo, našu dobru volju i entuzijazam. EU ide k izborima i baš zato mislimo da je ovo odličan trenutak da pošaljemo poruku Bruxellesu, predsjednicima Europske komisije i parlamenta o građenju mostova prema EU i učvršćivanju međusobnih odnosa. Ovdje ćemo zauvijek živjeti kao susjedi i možemo unapređivati naše odnose’, poručila je Kosor, javlja portal Antena M.

Na pitanje što očekuje od izbora u EU, Kosor kaže da su oni važni naročito nakon priče o Brexitu.

“Očekuje se neka nova konfiguracija u EU parlamentu, ali ja osobno ne očekujem drastične promjene, premda smatram da će se povećati broj euroskeptika. Što se proširenja tiče ništa se posebno nije promijenilo. Mislim da trenutačno nema posebnog oduševljenja za proširenjem. Jedna od naših ideja je da osvježimo želju i ideju za proširenjem. Budućnost ove regije treba biti da mnoge ljude Europske unije podsjetimo na važnost proširenja. Ne postoji osobiti entuzijazam u EU, ali mislim da je došlo vrijeme da se EU nakon izbora jasno izjasni o tome. Države koje čekaju moraju dobiti neku vrstu nade”, rekla je je Kosor.

“Opredijelili smo se za ovaj sastav država jer je EU označila ovih šest država zapadnog Balkana kao partnere. A zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, kao njihovim članicama treba da imamo most suradnje prema EU. Afirmirat ćemo europske vrijednosti. Nećemo se baviti poviješću, već sadašnjošću i budućnošću”, poručio je Vujanović.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH u periodu od 1993. do 1996. Zlatko Lagumdžija kaže da je jedna od osnovnih ideja pokušaj artikulirati viziju zapadnog Balkana do 2030.

“Budućnost Europske unije je budućnost zapadnog Balkana. Operirani od dnevne politike nudimo najširu platformu za suradnju u regiji. Pokušat ćemo stvoriti dinamiku u kojem je balkanizacija nešto što je odraz prošlog vremena, a europeizacija nešto što je naša budućnost”, kazao je Lagumdžija.

Bivši predsjednik Filip Vujanović na pitanje kako vidi odnose u regiji jugoistočne Europe u odnosu na prije pet godina kaže kako su to odnosi koje bi trebalo unaprjeđivati.

“Smatramo da strategija odnosa EU i zapadnog Balkana ima posebnuvrijednost. Razumijemo umor Europe, ali i EU mora da razumije umor od čekanja. Ako čekamo previše, predugo i nepotrebno to nije kompliment EU to nije kompliment proširenju. Zalagat ćemo se za unutrašnje odnose koji će biti odnosi međusobne suradnja, razvoj ekonomskih odnosa i razvoj kulture”, zaključio je Vujanović.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OVO JE PRIČA ZA KOJU HRVATSKA MORA ZNATI: Pejčinović Burić i Plenković zaglibili kao nikad
>>> IZVJEŠĆE AMERIČKE NSA Siguran vojni sukob na Balkanu u 2019. godini
>>> SEVERE WEATHER OBJAVIO UPOZORENJE ZA HRVATSKU: Za ono što donosi vikend treba biti spreman. Promjena stiže već danas
>>> ĐIKIĆU JE NEŠTO ČUDNO OKO BOMBASTIČNE NAJAVE O ‘POTPUNOM LIJEKU ZA RAK’: ‘Ovo je dosta zabrinjavajuće’
Komentari

Komentari