Utorak, 14 srpnja, 2020

NEVJEROJATNO! Složili se Raspudić i Klasić: Evo oko koje teme

”Zašto nas se ne tiču izbori za EU”, pitanje je o kojem se diskutiralo na veleučilištu Vern, a kroz kojega su se pokušali pronaći uzroci niske izlaznosti na europske izbore. Kao glavni uzrok tome, navedeni su neinformiranost, ali i nezainteresiranost građana čiji je stav da glasovanjem na izborima ne mogu ništa promijeniti.

Politički analitičar, profesor Nino Raspudić, jedan od govornika na panelu istaknuo je kako za slabu izlaznost na europske razloge postoje tri razloga. Jedan od njih je procjena javnosti da EU nije važna za naše živote, što je po njemu ogrešno. Drugi je razlog u tome što ljudi ne razumiju uloge Europskog parlamenta u kreiranju politike, a treći je pak razlog uvjerenje da hrvatski europarlamentarci ne mogu ništa bitno pridonijeti. Samo se u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj najviše govori o plaćama europskih zastupnika, podsjeća Raspudić te dodaje da su uzrok tome najniža primanja građana, upravo u tim zemljama.

Kampanju za europske izbore, Raspudić je ocijenio uvertirom i pretkampanjom za parlamentarne izbore koji se održavaju naredne godine, prenosi dnevno.hr

Raspudićev kolega s Filozofskog fakulteta, povjesničar Hrvoje Klasić složio se kako je uzrok slabe izlaznosti na euroizbore nezainteresiranost, a ne neinformiranost građana jer onaj tko želi danas lako može doći do podataka. Kao ključno pitanje navodi osjećaje mladih u Hrvatskoj i dičjem EU, na koju se gleda samo kroz fondove iz kojih se izvlače novci.

Hrvatska je, podsjetio je Klasić do sad uplatila oko 1,5 milijardi eura u europski proračun, s druge strane od mogućih deset milijardi iz fondova smo povukli skromnih dvije milijarde te se tako svrstali na poziciju druge najlošije članice Unije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠKORO OVO IZJAVOM UZBURKAO POLITIČKU SCENU: Hoće li se kandidirati za predsjednika?
>>> (VIDEO) Riječki maturanti slave uz “Ajmo, ustaše” i “Za dom spremni”
>>> (VIDEO) ŠOKIRANI SMO! Evo za koga će glasati čovjek koji slovi za jednog od najpametnijih Hrvata
>>> Ličani u strahu zbog migranata: ‘Zaključavamo se dan i noć’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
Komentari

Komentari