Srijeda, 15 srpnja, 2020

NEVJEROJATNO! PRIJAVILA POLICIJI ”BUKU” CRKVENIH ZVONA: Bude nas ujutro a puštaju i „Zdravo Djevo, kraljice Hrvata”

Nedugo nakon otvorenja pastoralnog centra u Slavonskom Brodu župe „Blaženoga Alojzija Stepinca“ i ujedno najvećega naselja u gradu, zazvonili su problemi !

Iako župna uprava sa župnikom Tomislavom Čurićem je prethodno isposlovala sve dozvole od nadležnih tijela za otvoreni pastorali centar već i za sve prateće objekte kao što je i rad župnog zvona.

Iako župno zvono sa specifičnim tonom „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata“ mnogim vjernicima naselja budi radost u srcu i obnavlja uspomene djetinjstva kada su crkvena zvona bila poziv na molitvu.

Ipak neki ne misle tako … Kako doznajemo stanarka obližnje zgrade prijavila je nadležnoj policijskoj postaji u Slavonskom Brodu zvonjavu !

Dotičnoj osobi zvona pastoralnog centra stvaraju nemir te ona kako kaže svako jutro bude u šest sati, zvonjava koja traje pune tri minute pa opet isto u 6.15, zatim u 6.30 sati. Tako cijeli dan do 22 ili 23 sata.
Mnogi prolaznici koji su se okupili oko dotičnog incidenta su bili u čudi činjenicom da nekome smetaju u naselju crkvena zvona. Ne podržavajući postupke svoje susjede ističući kako su zvona s tonom „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata“ jedan dobar pothvat župnika za kojega imaju samo riječi hvale.

Uznemireni činjenicom da njihova susjeda poziva se na drastične mjere te radi kaznene prijave ističu kako je na već ranije pritužbe župnik uvažio ih te je stišao župna zvona koliko je to bilo moguće.

Nejasni su stvarni motivi dotične osobe, te se naš sugovornik pitao kome zvona crkve smetaju, pitajući se dali bi dotičnoj osobi jednako tako smetao poziv na molitvu muslimanske džamije čije zvukove Brođani mogu čak čuti iz Bosanskoga Broda. Do sada nitko od susjeda uz granicu niti u gradu nije imao problem niti potrebu da radi prijave.

„Zakonom nije propisano da zvonjenje crkvenih zvona spada u prekršaj protiv javnoga reda i mira te je ovaj postupak bio krajnje nepotreban te svakoj zajednici treba omogućiti slobodu na njihovo vjersko izražavanje. Nisam vjernik ali nemam ništa protiv crkvenih zvona“ ističe sugovornik koji želi ostati anoniman.

Žalim što o nečijem nezadovoljstvu saznajem posredno, no svi smo zajedno pozvani na međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje, napose uvažavanje vrijednosti koje su obilježile povijest te su ukorijenjene u našem narodu, kaže župnik Tomislav Ćurić.

MM

PRIOPĆENJE Župe bl. Alojzija Stepinca – Slavonski Brod

Zvuk crkvenih zvona sa zvonika Župe bl. Alojzija Stepinca u…

Objavljuje Župa blaženog Alojzija Stepinca Slavonski BrodČetvrtak, 6. rujna 2018.

Komentari

Komentari