epa08181658 Camp beds are seen behind warning tape reading 'access prohibited - Do not cross!' in a gymnasium during a press opportunity at the Medical Assessment Center (MAC) at the airport in Frankfurt am Main, Germany, 31 January 2020. The German Air Force Bundeswehr will bring back German citizens who got stuck, due to the coronavirus outbreak in China, via Moscow to German. The arrival is scheduled for around noon on 01 February 2020. The Social and Integration Ministry of the regional state Hesse, gave order for an increased operational readiness for medical support, at the airport. EPA/ALEXANDER HEIMANN

Nevjerojatna priča dečka koji se oporavio od korone: ‘Prošao sam pakao, jedna stvar me spasila…’

Podijeli

Epidemija izazvana koronavirusom ne jenjava. U Hrvatskoj je potvrđen sedmi slučaj oboljele osobe, a broj zaraženih nastavlja rasti i u drugim zemljama. Situacije je najteža u Kini, gdje su u subotu zabilježena 573 nova slučaja koronavirusa, što je najveći tjedni porast zaraženih u toj zemlji ovoga tjedna. Jučer je u Kini umrlo 35 osoba, čime se broj mrtvih u toj zemlji popeo na 2780. Od umrlih u subotu samo jedna osoba nije iz pokrajine Hubei, gdje je izbila epidemija, već iz susjedne pokrajine Henan. U Hubeiju je zabilježeno 570 novih slučajeva, od kojih 565 u pokrajinskom sjedištu Wuhanu.

Baš iz Wuhana dolazi priča koju je objavio The Guardian. Novinar britanskog lista razgovarao je s čovjekom koji je preživio koronavirus, i u detalje prepričao kako mu je izgledao svaki dan od trenutka kada su se javili prvi simptomi, do časa kada je proglašen zdravim. Ispovijest rekonvalescenta objavljena je pod naslovom „Do pakla i natrag: tri tjedna patnje zbog koronavirusa.“

GUŽVA I ZAŠTITNA ODJELA

Tiger Ye, 21-godišnjak iz grada Wuhana, prve zdravstvene probleme osjetio je 17. siječnja. Počelo je s bolovima u mišićima, priča mladić koji stanuje i studira unutar pet kilometara od zloglasne tržnice morskim plodovima u Wuhanu, mjesta identificiranog kao ishodišta zaraze. „Nemam pojma kako sam dobio virus. Uvijek jedem u istom restoranu. Nisam se previše kretao zbog toga što je bilo hladno i bio sam umoran nakon predavanja pa sam išao ravno kući. Kada sam primijetio da svi oko mene nose medicinske maske, počeo sam je nositi i ja“, priča Ye.

Do 21. siječnja mladić je počeo osjećati bolove po cijelom tijelu pa je nazvao oca koji ga je nagovorio da se vrati u roditeljski dom. Kako je cijeli dan imao temperaturu, Tigera su roditelji te večeri odveli u bolnicu. „Kada smo došli, vidjeli smo da je bolnica preplavljena pacijentima. Tek kada sam prvi put u životu vidio liječnike u zaštitnim odijelima, shvatio sam da se događa nešto loše“, priča mladić. Zbog gužve je odlučio pokušati u drugoj bolnici, što se pokazalo pravom odlukom, prenosi telegram

TEST JE POZITIVAN NA KORONAVIRUS

S obzirom na to u kako se teškom stanju mladić nalazio, obrat je stigao posve neočekivano: tijekom večeri 26. siječnja temperatura je pala i Tigerovo zdravstveno stanje se počelo popravljati. Pregled na koji je otišao 28. siječnja pokazao je da se infekcija na plućima zaista povlači. Liječnici su zaključili da je dobar kandidat za to da ga se testira na prisutnost koronavirusa. Testiranje, koje je obavljeno idućeg dana, pokazalo je da je Tiger Ye zaista zaražen koronavirusom. Odmah je stavljen na petodnevnu terapiju anti-HIV lijekovima. Kako se njegovo zdravstveno stanje i dalje popravljalo, a u bolnici nije bilo slobodnih kreveta, vraćen je u kućnu izolaciju.

Tog 29. siječnja, kada je Tigeru utvrđena prisutnost virusa, temperaturu je dobio i njegov brat te njihova baka. Bratu je zaraza koronavirusom dijagnosticirana 2. veljače, ali i on se s vremenom oporavio. Baka nikada nije testirana jer je nakon nekoliko dana temperatura sama pala. Pregled na koji je Tiger otišao 4. veljače pokazao je da se njegova pluća oporavljaju od infekcije.

„Idućeg dana testiranje je pokazalo da sam negativan na prisutnost koronavirusa, ali morao sam proći još jedno testiranje da bih bio proglašen zdravim. Kada su rezultati testa obavljenog 7. veljače pokazali da nemam koronavirus, zaključeno je da sam se oporavio.“ Govoreći o nekoliko najtežih dana bolesti koju je preživio, Tiger se izrazio slikovito: “Osjećao sam se kao da sam otišao do pakla i natrag”, rekao je novinaru The Guardian.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Sprema se popis stanovništva: Doznajte kako postati popisivač i koliko možete zaraditi
>>> ZASTUPNIK SDPa ZRAŽEN KORONA VIRUSOM? Unatoč riziku ipak došao u sabor
>>> ‘Kakve maske? Žene, reći ću vam što štiti od koronavirusa…’ Doktor iz Srbije šokirao svijet
>>> ZARAŽENI HRVATI UPOZORAVAJU: Ovo su simptomi, ‘ni na kraj pameti mi nije bilo da imam koronavirus!
Komentari

Najnovije