Petak, 5 lipnja, 2020

‘Netko migrantima manipulira. Pogledajte onog čovjeka za kojim svi idu kada dođe na granicu’

d oko 200 migranata koji su jučer oko osam ujutro pokušali iz Velike Kladuše ući u Hrvatsku na graničnom prijelazu Maljevac u Cetingradu, u poslijepodnevnim satima ostalo ih je stotinjak. Granični prijelaz Maljevac stoga je od jutra zatvoren do daljnjega.

Ostat ćemo na granici, kampirat ćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dozvoli da prijeđemo granicu. Želimo u Europsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni u Italiju odakle nas vraćaju i tuku, već dalje.

Mjesecima se vrtimo u krug u Bosni i Hercegovini, neki prijeđu granicu s Hrvatskom, pa nas vrate u Bosnu. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Europu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo – na odličnom engleskom jeziku kazao je za Večernji list migrant u Velikoj Kladuši koji tvrdi da je u Iranu ostavio veliko imanje, tri posla, automobile, jer je ostao bez svega.

Kao i ostali priča, kažu nam to i lokalni bh mediji, već napamet naučenu priču da je hrvatska policija prema njima grupa, da ih tuče. Njih su okrivili i za tri ozlijeđena migranta koji su dobili ozljede tupim predmetima prilikom pokušaja nasilnog prelaska granice u jutarnjim satima.

No činjenica je da su migranti u jednom trenutku probili kordon bosanskohercegovačke granične policije, ali nisu probili drugi kordon iste policije, tako da hrvatska policija, što je potvrđeno i iz MUP-a, nije djelovala na bh strani granice, već je odbila nalet dijela migranata.

Činjenica je da su tri migranta; dvojica muškaraca i jedna žena, ozlijeđeni u naguravanju s tamošnjom policijom, pa su zbrinuti u bolnici u Velikoj Kladuši.

Prilikom probijanja, migranti su se približili hrvatskoj policiji, čak su na njih bacali kamenje, boce i druge predmete koje su donijeli na granicu, pri čemu su tri hrvatska policajca zadobila ozljede. S hrvatske strane policija je postavila željeznu ogradu, a ubrzo su stigli i specijalni policajci koji se izmjenjuju.

Ozljede prstiju imaju i granični policajci s bosanskohercegovačke strane. Migranti koji su zaposjeli granični prijelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-im, 30-im godinama, ima tek nekoliko obitelji s malom djecom.

Migranti koji su došli na granicu, smješteni su u kampu u Velikoj Kladuši gdje ih je, od veljače ove godine, oko 400 do 500. Oko 50-ak njih već su u utorak došli do granice i tamo postavili šatore, na dvadesetak metara od granice, gdje će, kažu i ostati dok ih hrvatska policija ne pusti. Na pitanje znaju li da ne smiju prijeći hrvatsku granicu, kažu da mogu, da moraju, da imaju pravo na to.

– Vjerujte mi, netko njima manipulira, sve je to smišljeno. Pa pogledajte onog čovjeka koji, kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očito vođa.

Prije par dana smo u mjestu primijetili ljude koji obilaze migrante i koji su im počeli govoriti da mogu preko granice. To su neki volonteri. Oni i govore da mogu preko granice, iako oni imaju moderne mobitele, surfaju stalno i jako dobro znaju da ne mogu preko hrvatske granice.

Ovdje ih je u Velikoj Kladuši oko 250, vjerujte mi to je ništa kakva je situacija u Bihaću. Tamo je katastrofa, na tisuće ih je. Ovdje još ne napadaju nas mještane već se tuku i ubijaju međusobno.

Nisu još napali nas, ali u Bihaću napadaju i mještane. Neki provaljuju u kuće, neki čak spavaju u hotelu. Mi želimo da se to riješi – rekli su za Večernji list mještani Velike Kladuše.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> VAKULA IZDAO UPOZORENJE: ‘Obavite sve u četvrtak i petak, ono što nas čeka ovaj vikend moglo bi ući u povijest’

>>> Sudac donio odluku: Hoće li Todorić biti izručen Hrvatskoj?

>>> (VIDEO) DJEVOJČICE VIDJELE ISUSA: ‘Dao mi je važno upozorenje za cijeli svijet’

Komentari

Komentari