FaH

NETANYAHU BIJESAN: To je ohrabrenje teroristima širom svijeta

Podijeli

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu osudio je odluku Savjeta UN za ljudska prava o osnivaju stalne komisije za istragu navodnih kršenja tih prava u židovskoj državi i na palestinskim teritorijama, označivši je kao sramotnu.

On je ocijenio da je usvajanje rezolucije o tome još jedan slučaj „flagrantne anti izraelske opsesije“ Savjeta.

„Još jednom nemoralna automatska većina u Savjetu zataškava genocidnu terorističku organizaciju koja namjerno cilja izraelske civile dok pretvara civile u Gazi u ljudske štitove“, napisao je Netanyahu na Twitteru, aludirajući na Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom.

„Prikazuje kao ’krivu stranu’ nas, demokraciju koja legitimno djeluje da zaštiti svoje građane od tisuća nasumičnih raketnih napada. Ta lakrdija se ruga međunarodnom pravu i ohrabruje teroriste širom svijeta“, ocijenio je izraelski lider.

U rezoluciji, koju je Izrael odbacio, se poziva na stvaranje stalne „komisije za istragu“, najmoćnijeg sredstva na raspolaganju Savjetu da nadgleda i izvještava o kršenju ljudskih prava, navodi AP i dodaje da će to biti prva takva komisija s tekućim mandatom.

Komisija će također istraživati „uzroke napetosti koja se ponavlja, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba“, uključujući diskriminaciju i represiju.

Palestinska uprava je pozdravila rezoluciju, ocijenivši da je ravna „međunarodnom priznanju sustavne opresije Izraela i diskriminacije protiv palestinskog naroda“.

„Ta realnost apartheida i nekažnjivosti ne može se više ignorirati“, navela je Palestinska uprava koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom./HMS/

Komentari

Najnovije