Subota, 8 kolovoza, 2020

NEŠTO ČUDNO SE DOGAĐA U ITALIJI: Podcijenili smo opasnost ‘virus je možda mutirao’

Podcijenili smo opasnost od koronavirusa, kazao je Massimo Galli, infektolog i primarijus bolnice Sacco u Milanu. To je na određeni način i njegov i “mea culpa” njegovih kolega zbog izjava koje su davali prije pojave zaraze u Italiji. Naime, bilo je virologa u toj zemlji koji su smatrali da je koronavirus poput malo jače gripe i prve su dane ove godine obilježile upravo takve rasprave pa i nije bilo priprema za sve ovo što je uslijedilo.

Voditeljica mikrobiološkog laboratorija iste bolnice Maria Rita Gismondo kazala je 23. veljače da je “ludost misliti da je to tako velika opasnost jer je malo jača gripa zamijenjena smrtnom pandemijom”. Zatim je 1. ožujka rekla: “Ne želim umanjiti opasnost od koronavirusa, ali njegova problematika ostaje tek nešto jača od sezonske gripe”. Trinaestog ožujka izjavila je da će uskoro “od 60 do 70 posto stanovništva biti pozitivno, ali ne trebamo se brinuti”, a 21. ožujka priznala je da je pogriješila, odnosno da je virus možda mutirao i da se događa nešto čudno”.

Sada ima i onih, kao što je udruga za znanost (PTS), koji bi htjeli da se pokrene postupak protiv virologinje Gismondo zato što je minimizirala situaciju i upozoravala ljude da ne slušaju ono što im govori vlast. Pravi skandal izazvala je izjava britanskog liječnika Christiana Jessena, poznatog po emisijama “Embarassing bodies!” i “Supersize vs. Superskinny”, koji je, nakon što je već bilo 15.000 oboljelih u Italiji, kazao: “Koronavirus? To je isprika Talijanima da produlje siestu” (upotrijebio je baš tu španjolsku riječ). Kada se vidjelo da je pogriješio, dr. Jessen se, rekao je da je to bilo samovoljno, povukao s društvenih mreža i televizije. No ima i onih koji mile da su mu TV postaje zatvorile vrata. Dr. Jessen inače je poznat i po dokumentarcu koji govori o tome kako “liječiti” homoseksualce (“Cure me, I am gay”). Možda se već zbog toga mogla dovesti u pitanje stručnost ovog TV doktora, piše večernji list

No, kako vidimo, i Italija je nespremna ušla u borbu s koronavirusom, iako su na njezinu teritoriju prvi oboljeli zabilježeni već 21. siječnja. Tada je dvoje kineskih turista doputovalo u Milano te nakon nekoliko dana u Rim, u kojem su im se manifestirali simptomi pa su smješteni u infektološku bolnicu Spallanzani. Nakon toga su oboje upali u komu te su liječnici kazali da će teško preživjeti, ali nakon više od dva tjedna na respiratoru i liječenja lijekovima protiv HIV-a i ebole te još nekim antiviralnim lijekovima, ozdravili su i pušteni su iz bolnice.

“Pokolj” u domovima

Pravo ratište, a o kojem se možda prerijetko govori i piše, nalazi se u domovima umirovljenika i samostanima. U domu Santa Chiara u Lodiju od 1. do 25. ožujka umrlo je 38 ljudi, a u istom razdoblju lani u tom domu umrle su samo četiri osobe, prenio je predsjednik te ustanove Corrado Sancilio. Postoji strah da bi koronavirus mogao zaraziti svih 250 gostiju doma. U mnogim domovima za odmor, kako ih nazivaju Talijani, situacija je slična. Upravo da se spriječi širenje koronavirusa, u mnogim domovima osoblje je odlučilo ostati u domu jer bi se izlascima i ulascima povećao rizik unošenja virusa. Krevete su postavili u prostorijama za druženje ili dvoranama za vježbanje te javili svojim obiteljima, s kojima kontaktiraju preko Whatsappa ili Skypea, da se do daljnjega neće vratiti kući.

Koronavirus napravio je pravi pokolj u domovima za starije osobe. Iako vjerojatno ima i onih koji misle da se za kao razlog njihove smrti ne bi trebalo navoditi koronavirus, ako to tako možemo reći, on im je zadao zadnji udarac. Italija ima najstarije stanovništvo u Europi i nakon Japana najstarije na svijetu pa je i to jedan od razloga veće smrtnosti od one koja je zabilježena, primjerice, u Kini. Prosjek godina oboljelih od koronavirusa u Kini su 43, a u Italiji 63 godine.

Koronavirus proširio se i na samostane. U samostanu u Grottaferrati, mjestu pokraj Rima u kojem živi 20.000 stanovnika, 64 su zaražene časne sestre od kojih su dvije prevezene u bolnicu, a ostale su u karanteni. Jedna od časnih sestara prije oko mjesec dana bila u Cremoni na sjeveru Italije, u kojoj je mnogo oboljelih od koronavirusa te je, nakon što se vratila, opaki virus donijela u ovaj samostan. Takvih je slučajeva više u Italiji.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Plenkovićev savjetnik: ‘Tko odbije skinuti aplikaciju za praćenje lokacije bit će smješten u nadzirani prostor’
>>> CAPAK POTVRDIO: Evo kada se očekuje popuštanja mjera
>>> Imaju više od 2500 zaraženih, a žive normalno!
>>> GONG BURNO REAGIRAO NA PLENKOVIĆA! Što premijer skriva od javnosti?
Komentari

Komentari