Subota, 26 rujna, 2020

NEOČEKIVANA PODRŠKA: BoJo će i bez irskih protestanata imati dovoljno glasova za Brexit!

Zastupnik oporbenih laburista John Mann glasovat će za sporazum o brexitu premijera Borisa Johnsona i očekuje da će više od devet laburista u parlamentu učiniti isto, kazao je on u petak.

Johnsona u subotu čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u zadnji trenutak s Bruxellesom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije kojem se protive njegovi sjevernoirski saveznici i oporbene stranke, uključujući laburiste.

“Ja ću glasovati za njega, to je sporazum koji je dogovoren s Europskom unijom, dvostrani sporazum i ja sam time zadovoljan”, kazao je Mann za irsku nacionalnu televiziju RTE.

Upitan koliko će laburističkih zastupnika također podržati Johnsonov sporazum, on je odgovorio: “Više od 9… Ne znam koliko jer su različiti pritisci u igri, ali će biti dvoznamenkasta brojka“.

Podsjetimo, Boris Johnson je uspio u zadnji trenutak ispregovarati s EU za UK puno povoljniji sporazum o Brexitu od onog kojeg je ispregovarala njegova prethodnica na mjestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa May, i kojeg je britanski parlament odbacio, kao i sve inačice Brexita.

Koalicijski partneri Johnsonovih Torijevaca, sjevernoirski protestanti koji su u sukobu s tamošnjim katolicima već stoljećima i ne žele imati bliske veze s ostatkom otoka, katoličkom Republikom Irskom, se protive Brexitu iako je on korigiran upravo u dijelu koji se tiče granice između dvije Irske. No i bez njih Johnson bi mogao imati dovoljno glasova, ako se ostvare najave iz redova Laburista. Vodstvo Laburista je inače generalno protiv Brexita, unatoč referendumu na kom se za njega izjasnila većina građana Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

Komentari