Petak, 24 siječnja, 2020

Neočekivana opasnost: Dalićeva Hrvatska ovaj put ne smije u dodatne kvalifikacije za Euro

Iako hrvatska nogometna reprezentacija nikad u svojoj povijesti nije zapela u dodatnim kvalifikacijama za velike nogometne smotre, ovaj put valjalo bi pod svaku cijenu izbjeći takav put, jer bi se tu mogle naći moćne reprezentacije poput Nizozemske i Portugala te bi možda trebalo pobijediti i obje za odlazak na Europsko prvenstvo…

Dalićeva družina pobjedom protiv Walesa olakšala si je život ove subote u Osijeku i ostala pri vrhu ljestvice skupine E, no posao definitivno još nije dovršen niti je osigurano jedno od prva dva mjesta koja vode na Europsko prvenstvo.

Izuzetno bitne će biti gostujuće utakmice protiv Slovačke i Azerbajžana u rujnu, a upravo Slovaci i Mađari djeluju u ovom trenutku kao ozbiljne prijetnje pa si Hrvatska ne smije dopustite posrtaje u završnom dijelu kvalifikacija.

Hrvatska u svakom slučaju i dalje ostaje favorit u svojoj grupi, no zanimljivo, čak i ako ne osvoji jedno od prva dva mjesta i potone na ljestvici, gotovo da su našima osigurane dodatne kvalifikacije, jer ide se u njih preko Lige nacija, a naši su bili u prvoj jakosnoj ligi tog natjecanja iz kojeg će četiri najbolje plasirane ekipe od onih koje se ne odvedu na Euro putem regularnih kvalifikacija imati priliku između sebe odlučiti ime još jednog putnika.

Naši su u Ligi A Lige nacija zauzeli tek deveto mjesto, ali s obzirom da se radi o najjačim reprezentacijama Europe, očekuje se da se većina ovih bolje plasiranih od Hrvatske odvede izravno na Euro pa će možda čak taj turnir dodatnih kvalifikacija trebati ‘krpati’ i izabranim vrstama iz Lige B, kako to već propozicije propisuju.

Uglavnom, Hrvatska će u slučaju eventualnog kiksa u kvalifikacijskoj grupi vrlo vjerojatno dobiti priliku ponovo igrati baraž, ali ovaj put bi ga zaista trebalo izbjeći.

Naime, finalisti Lige nacija, Nizozemci i Portugalci nalaze se u nezgodnoj situaciji u svojim kvalifikacijskim grupama i upravo bi se njima moglo dogoditi da ne odu izravno na Euro.

Nizozemska je u svojoj skupini već izgubila kod kuće od Njemačke, dok je Sjeverna Irska nanizala četiri pobjede iz četiri utakmice pa De Jongu, De Ligtu i društvu zaista prijeti neželjeno treće mjesto, prenosi tportal

Portugal pak ima dva remija iz dvije utakmice, a u istoj grupi je goropadna Ukrajina s već 10 osvojenih bodova te Srbija koja ima kvalitetu uz malo sreće pomrsiti račune Ronaldu i suigračima.

Tako bi se moglo dogoditi da Portugalci i Nizozemci završe u dodatnim kvalifikacijama, a nisu sigurni u izravni plasman ni Švicarci u teškoj grupi s Danskom i Irskom, sve potencijalni protivnici Hrvatskoj ako naša selekcija završi u baražu.

Što je najgore, mijenja se sustav dodatnih kvalifikacija i samo će jedna od četiri reprezentacije u ožujku 2020. izboriti prolazak na Euro i to u našem slučaju baš iz najjačeg mogućeg reprezentativnog društva, bez mogućnosti da te Uefa ili Fifa postavi za nositelja i pokloni ti nekog osrednjeg kao u svim prethodnim kvalifikacijskim ciklusima. Igrat će se na jednu utakmicu, polufinale i finale.

Dakle, sve je jasno. Ovaj put ne treba izazivati sreću. Valja tijekom jeseni malo stisnuti pa da Dalić i njegovi nogometaši izbjegnu teži put koji bi u ovom slučaju, uz dužno poštovanje vrhunskoj kvaliteti naše selekcije, čak mogao biti i koban…


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Srbi zagrmili: ‘Hrvati, kakav ste nam šamar opet opalili?!’
>>> MUŠKARAC KOJEG SU USTRIJELILI ŠVEDSKI POLICAJCI JE ŠIBENČANIN: Tvrdio je da u torbama nosi eksploziv, njegova rodbina je u potpunom šoku
>>> VIDEO Troje Hrvata uhićeno u Italiji, pogledajte što im je policija našla u kući
>>> Mnogi vozači bosi ili u japankama sjedaju u auto, policija otkrila može li vas kazniti
Komentari

Komentari