Petak, 13 prosinca, 2019

NEOBIČNO U SLAVONIJI Prva pjevačka konjica u Europi

Poznati konjogojac, potkivač konja i veliki čuvar tradicije i slavonskih narodnih običaja Županjac Adam Svirčević je na hipodromu svoga Konjičkog centra Žapanijski kas organizirao 5. jahačke igre za djecu i mlade. Prema njegovim riječima u Slavoniji je dosta raznih natjecanja tipa vožje zaprega, ali ljudi vole i jahati, zato je otvaranje centra bio pun pogodak.

Konjički centar Županjski kas trenutno ima oko 50-tak aktivnih i podupirućih članova a trenutno imaju i 15 konja. Na ovogodišnjim jahačkim igrama pokazala se neka posebna simbioza čovjeka i konja, a što je dovoljan jamac opstanku konjogojstva i Jahačkih igara. Ovdje se gotovo svake nedjelje organiziraju i Dani otvorenih vrata. U tim danima roditelji dolaze s djecom, a mogu si i priuštiti i malu obuku jahanja konja.

No, ono po čemu je posebno poznat i vrlo važan u ovom dijelu Slaovnije ovaj centar jeste potreba za terapijskim jahanjem za djecu s posebnim potrebama a takvih je na ovom području prilično veliki broj.

No, ono što je posebno znakovito i neobično jeste postojanje pjevačke konjice, prve takve u ovom dijelu Europe. Naime, cilj je očuvati napjeve bećaraca i zaboravljenih slavonskih pjesama. U pjevačkoj konjici Sinđir djeluje 18 članova iz Županje, Posavskih Podgajaca, Privlake, Ivankova o drugih obližnjih sela.

Anto Pranjkić/ Pruiznajem.hr

Komentari

Komentari