Petak, 14 kolovoza, 2020

Nemojte konzumirati ovih pet stvari ako ne želite poružniti i postarati se!

Na društvenoj mreži Quora korisnici su komentirali navike za koje vjeruju kako ljude poružnjuju i postaraju, piše Večernji list.

Šećer

Tko bi uvijek odolio slatkišima? Svi znamo kako pretjerana konzumacija šećera nije dobra odluka za naš organizam, ali mislimo i kako se to neće primijetiti. Ova ideja je potpuno netočna, velika količina sećera u našem tijelu osim ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i srčani bolesti izaziva i pretilost, a zbog razina inzulina onemogućava normalni bioritam i izaziva kožne probleme poput akni.

Cigarete

Pušenje na tijelu ostavlja ozbiljne posljedice. Smeta plućima, a utječe i na ubrzano starenje. Produbljuje nastale bore i koži daje nezdravu nijansu žute. Novo istraživanje provedeno na blizancima pokazalo je kako blizanci koji puše izgledaju značajno starije od svojih braće i sestara.

Alkohol

Što je tijelo starije to teže metabolizira alkohol. Ovo alkoholu daje dodatno vrijeme za razvoj štetnih efekata. Istraživanje objavljeno u Journal of Epidemiology & Community Health pokazalo je da su ljudi koji alkohol konzumiraju češće čak 33% izgledniji za nastanak sivih mrlja oko očiju. Ovo se naziva arcus senilis, a inače je povezano sa starenjem budući da se rijetko kada događa prije 60. godine života.

Trans masti i procesuirana hrana

Procesuirana hrana puna je sulfata koji mogu biti okidač za upale na koži i ubrzati proces starenja. Trans masti nas čine mnogo osjetljviijima na UV zrake koje su najčešći uzrok starenja kože.

Energetska pića i kava

Kofein djeluje kao diuretik što znači da služi lučenju tekućina i tijelu oduzima hidrataciju uključujući i kožu kojoj je prijeko potrebna. Kada je koža dehidrirana izgleda beživotno i staro. Osim kože, kofein negativno djeluje i na zube koji nakon duge konzumacije postaju žuti. Izuzetak nisu ni energetska pića.

Komentari

Komentari