Petak, 5 lipnja, 2020

NEMA VIŠE KAVE U ŠKOLAMA: Stigla stroga zabrana, ni učenici ni profesori je neće imati

Učenici i nastavnici južnokorejskih škola morat će pronaći nov način da ostanu budni s obzirom na to da je vlada u petak najavila zabranu prodaje kave u školskim ustanovama

Od 2013. je prodaja napitaka s visokim udjelom kofeina već zabranjena učenicima u školama, no distributerima je bila dopuštena opskrba nastavnika kavom zbog čega je bilo prilično jednostavno zaobići pravila koja su se odnosila na učenike.

Nema više aparata s kavom

Od 14. rujna će, po novom pravilu, kava i energetski napitci koji sadrže kofein biti zabranjeni i učenicima i prosvjetnim radnicima, stoji u priopćenju Ministarstva za lijekove i sigurnost hrane, uz objašnjenje da se ono uvodi jer su učenici često konzumirali i previše kofeina kako bi mogli što dulje učiti, što je nerijetko rezultiralo zdravstvenim problemima.

Zabrana se odnosi na kafiće i aparate s kavom u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima. Po pisanju lista Chosun Ilbo mladi često pribjegavaju konzumiranju energetskih pića i kave kako bi ih kofein održao što dulje budnima u ispitnom razdoblju.

Posljedice kave na mlade

Ministarstvo je navelo posljedice koje na zdravlje ima pretjerana konzumacija kave i energetskih pića, poput mučnine, nepravilnog rada srca i problema sa spavanjem. Južna Koreja je sedmi uvoznik kave u svijetu. Tijekom 2017. ta je zemlja uvezla kave u vrijednosti od 700 milijuna dolara.

Prosječan stanovnik Južne Koreje popije 512 šalica kave godišnje. Sličnu zabranu uskoro bi mogla uvesti i Velika Britanija. Hina

Komentari

Komentari