hercegovina.in

Nema više cigareta, hrane, odjeće i lijekova iz BiH? Evo koliko toga smijete unijeti u RH po novom

Podijeli

Novim je Pravilnikom ograničena vrijednost robe koja se unosi preko granice bez plaćanja poreza i trošarina na 2200 kuna po putniku, odnosno 3200 ako putuju zrakoplovom i brodom, a žiteljima pograničnih zona je nametnuto ograničenje od 300 kuna i 25 cigareta po putniku

S početkom ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. On je iznenadio putnike iz Bosne i Hercegovine koji su navikli preko granice u svojoj prtljazi prenijeti 10 kutija, odnosno “šteku” cigareta. Sada bez plaćanja poreza smiju unijeti samo dvije kutije.

 

Sporna pogranična zona

To nije jedina važna promjena ovog Pravilnika. Večernji piše kako je on najviše pogodio građane koji su navikli na prekogranični šoping. Naime, njime je sada definirana pogranična zona, koja se pruža na 15 kilometara zračne linije od granice. Novim su Pravilnikom od PDV-a i trošarina oslobođeni oni koji unose robe u vrijednosti manjoj od 2200 kuna po putniku ili 3200 kuna ako putuju zrakoplovom ili brodom.

No, oni koji žive ili rade u pograničnoj zoni Hrvatske ili susjednih zemalja te vozači prijevoznih sredstava koji dolaze iz trećih država mogu unijeti robe u vrijednosti od svega 300 kuna te najviše 25 cigareta. To će biti udarac za stanovništvo uz granicu, jer se u susjedstvu, zbog nižih cijena, kupuje sve, od osnovnih namirnica, lijekova, odjeće, obuće, kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije, duhana i goriva.

Usporen odlazak preko granice

Hrvatska na kupnji cigareta u BiH, prema neslužbenim procjenama, godišnje izgubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a. Zbog pandemije koronavirusa, prošle je godine smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granice. U prvih osam mjeseci lani, strani su državljani zatražili povrat poreza za kupljenu robu u vrijednosti od 43,8 milijuna konvertibilnih maraka, dok su na nju potrošili oko 83 milijuna maraka.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> VUČIĆ U PRVOM INTERVJU ZA HRVATSKE MEDIJE: ”Zapamtite moje riječi…”
>>> Kakav ‘šok’: Znate li od koga je Hrvatska kupila igle i šprice za cijepljenje? Ovo je ludo
>>> Što se događa? Otkriven opasan skandal Beroša, javila se i doktorica iz Splita
>>> ‘Brazilski soj’ ima jednu opasnu razliku u odnosu na dosadašnju koronu
Komentari

Najnovije