Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Nedodirljivi ministar u ‘aferi života’: Plenković mu ne smije ništa

Kada je preuzeo kormilo hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković predstavljen je kao čovjek s neupitnim iskustvom, obzirom na njegovu dugogodišnju međunarodnu karijeru. No, čini se da Plenkoviću vođenje politike u mutnim hrvatskim vodama, čijem mućenju I sam doprinosi naprosto ne polazi za rukom, a da je tome tako svjedoči gomila afera koje su se nalegle, kako ono njega, tako i oko njegovih najbližih suradnika. Posljednju aferu po svemu sudeći ponovno je nagrizao Nacional, a ona se ovoga puta odnosi na ministra zdravstva Milana Kujundžića, o čijem se povjerenju glasalo protekloga tjedna. Iako se uspješno zadržao u ministarskoj fotelji, ono o čemu spomenuti tjednik piše u najmanju ga ruku kompromitira. Naime, kako kažu, nabava 23 milijuna kuna vrijednog uređaja za KBC Zagreb mogla bi u novu aferu uvući upravo Kujundžića. Riječ je o linearnom akceleratoru za čiju je nabavku Kujundžić 19.rujna potpisao ugovor s tvrtkom Medice servis, za potrebe KBC-a Zagreb.

Uređaj je vrijedan 23.225.625 kuna, a ovaj slučaj javne nabave prema Nacionalu još je jedan u nizu primjera kako se bespotrebno troše milijuni kuna proračunskih sredstava, jer osim što ukazuju na tromost sustava javne nabave u zdravstvu, nabava spornog uređaja ne reflektira se dobro na Kujundžića koji je prije svega nekoliko dana pred saborskim zastupnicima branio svoju fotelju. Inače, nedavno je javnosti predstavljeno kako je u osječkom KBC-u potpisan 13,4 milijuna kuna vrijedan ugovor o javnoj nabavi linearnog akceleratora, koji bi kako je rečeno trebao značajno unaprijediti liječenje karcinoma. Ugovor o nabavi uređaja potpisali su Ministarstvo zdravstva i tvrtka “Eurokontakt” čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena ekonomski najpovoljnijom. Ujedno, te je prigode javnosti poručeno kako se nabava linearnog akceleratora financira bespovratnim sredstvima EU-a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva su namijenjena poboljšanju isplativosti i pristupa javnim dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama.

”U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima. Ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja. Već smo krenuli u nabavku novih, a prvi je instaliran u Osijeku. Za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru. Ovih dana očekujemo natječaj za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u narednim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife”, najavio je nedavno Kujundžić, a i u nacrtu Nacionalnog plana protiv raka u narednih deset godina Hrvatska mora nabaviti 30 novih akceleratora, te zamijeniti 15 postojećih kojima je prosjek starosti oko 8 godina i nabaviti toliko novih čime bi se po broju uređaja izjednačili s europskim prosjekom.

Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura. I bez priče sa spornim uređajima, ima Kujundžić u svojim ministarskim cipelama podosta neugodnih kamenčića. Nedavno se tako pisalo o obnovi hitnog prijema u sedam hrvatskih bolnica, za što je EU odobrila 173 milijuna kuna. sredstva je trebalo odobriti Kujundžićevo ministarstvo, a prema dokumentaciji koja je procurila u javnost, odnosno također u Nacional otkriveno je kako je ministar nekim bolnicama rigorozno srezao iznose, a nekima uopće nije potpisao odobrenje.

Iznos od 31 milijuna kuna bespovratnih sredstava odobren je i zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica ali Kujundžić nije odobrio dodatnih 20 milijuna koje bi trebala dati država kako bi i ta bolnica dovršila projekt objedinjenog hitnog prijema. Prema projektima, preko EU natječaja koji je 173 milijuna kuna namjeravao podijeliti na sedam hrvatskih bolnica, KBC Split i KBC Osijek trebali su dobiti maksimalnih 31 milijun kuna, a Opća bolnica Varaždin 20 milijuna kuna, no Kujundžić je odlučio da im ne treba toliko novca te je srezao iznose.

Kujundžić u pismu koje je uputio ravnatelju osječke bolnice piše kako podržava njihov projekt “Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti”, a onda traži da dokumentaciju prilagode stvarnom stanju.

“Prilikom razmatranja dokumentacije, uzimajući u obzir dostavljene podatke o izvršenosti posla te interne podatke kojima raspolaže Ministarstvo, kao tijelo odgovorno za upravljanje sustavom, ono zauzima stav da dostavljenu dokumentaciju prilagodite stvarnim potrebama na terenu u skladu s izvršenosti posla tako da ista obuhvaća financijski iznos ukupno prihvatljivih troškova do najviše 20,5 milijuna kuna”, stoji u Kujundžićevu pismu. Ministar je pisma kuvertirao i na adrese splitske i varaždinske bolnice, a onda tvrdio da on nema veze s time prebacujući odgovornost na stručno povjerenstvo. U posljednje se vrijeme zbog problema koji su pritisli hrvatsko zdravstvo, dio javnosti uistinu propitkuje zašto je Kujundžić još uvijek na čelu ministarstva, što je uostalom potvrdilo i glasanje o povjerenju koje se odvilo u Saboru. U fokus javnosti problemi ovog resora stigli su nakon što je nedavno mladić od 22 godine u Zaprešiću preminuo uslijed napada asmte, a ovaj nesretni slučaj otkrio je sve probleme s kojima se nose timovi prve medicinske pomoći.

Inače, Plenković i Kujundžić ne samo da su politički partneri, već su dugi niz godina i prijatelji te je to jedan od razloga zašto je ovaj svojedobno vraćen u HDZ te pozicioniran na ovu izrazito značajnu, ali i nezahvalnu poziciju. Ujedno, valja imati na umu da je Kujundžić najkonzervativniji ministar u Plenkovićevoj vladi, te njegovim pozicioniranjem Plenković štiti i vlastitu poziciju pred desnim ogrankom svoje stranke. Također, potrebno je znati kako se Kujundžić sabornice domogao zahvaljujući preferencijalnim glasovima, što govori o njegovoj političkoj težini u vladajućoj stranci. njegova smjena rezultirala bi time da ponovno postane saborski zastupnik, a dugoročno gledano to ne bi išlo Plenkoviću u prilog jer bi se mogao povesti za onima koji tvore Plenkovićevu opoziciju u HDZ-u, što šefu stranke svakako ne ide u prilog, niti mu je to realna namjera i cilj.

Upravo stoga, Kujundžić neće ostati bez pozicije, čak niti stoga što je nedavno uistinu u njegovom resoru došlo do nečuvenog propusta nakon što je zbog nedovoljno timova prve medicinske pomoći prošloga tjedna život izgubilo dvoje ljudi, od kojih je jedan mladić od 22 godine. Inače, šira hrvatska javnost Kujundžića je imala prilike upoznati još 2014.godine, kada je najavio kandidaturu za predsjednika, od kada ne prestaje intrigirati naciju.

Iz predsjedničke utrke ispao je u prvom krugu, s najmanjim brojem glasova, a premda je član HDZ-a od 1992.godine, zbog konflikta s Tomislavom Karamarkom i bivšim stranačkim rukovodstvom iz te stranke odlazi te osniva vlastitu političku opciju Hrvatska zora-stranka naroda. Kako to obično biva, nova stranka nije polučila nikakav značajan rezultat pa se Kujundžić zahvaljujući premijeru Plenkoviću vraća u HDZ, nakon toga ulazi i u Vladu.

Ignoriralo se tada u HDZ-u riječi nekadašnjeg ministra i stranačkog doajena Andrije Hebranga koji je tvrdio kako je Kujundžić lažirao biografiju te da je 91-u proveo u inozemstvu dok su drugi doktori imali radnu obavezu. Riječi su ovo zbog kojih su se dvojica stranačkih kolega našli na sudu. Ujedno, prozivalo se ministra Kujundžića svojedobno da mu se sin upisao na medicinski fakultet preko veze, ali ta glasina nikada nije do kraja iskristalizirana. Danas, kada je Kujundžić ministar zdravstva svaki je njegov potez pod povećalom, jer riječ je o resoru koji je doduše ne samo njegovom krivicom uistinu na klimavim nogama.

Javnost je tako svojevremeno zgrozio tvrdnjom da nitko nije dovoljno bogat da liječi sve, a izjava je prilično gadno odjeknula i stoga što je govorio o dostupnosti lijeka za djecu sa spinalnom atrofijom. Kujundžić se zamjerio i svojim kolegama doktorima zbog izjave da 50 posto hrvatskih doktora ne zaradi plaću, radi čega se našao pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore. Diskretno se kroz javni prostor provukla blamaža Kujundžića i Bandića na predstavljanju Hrvatske kao mogućeg domaćina Europskoj agenciji za lijekove.

Negdje u užurbanoj političkoj zbilji ispratile su priče o zdravstvenom turizmi i uvođenju nadstandarda koji bi se dodatno plaćao, a ni njegova posljednja ideja u javnosti nije dočekana s oduševljenjem. Naime, zamisao da se povećanje poreza od cigareta, alkohola i mobitela slije u zdravstvo čime bi se krpala rupa od 8.000.000.000 kuna nije oduševila građane, ali niti stručnu javnost. No, usprkos brojnim zamjerkama jasno je da je Kujundžić siguran sve dok ima zaštitu prijatelja Plenkovića.

Autor: Iva Međugorac


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> LOVREN OSTVARUJE TRANSFER KARIJERE! Vatreni neće moći odbiti ovu ponudu!

>>> Morbidna opaska Komšića prema kardinalu Vinku Puljiću: ‘Savjetujem da čim prije ode u Jasenovac’

>>> Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Komentari

Komentari