Zagreb, 19.2.2020 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju te položo ruže i zapalio svijeće na grobove Ivice Račana i Franje Tuđmana. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

NEĆETE VJEROVATI NA ŠTO JE MILANOVIĆ UPRAVO PRISTAO: Što se događa s predsjednikom?

Podijeli

Koronakriza u Hrvatsku je donijela brojne promjene, pa i nevjerojatna iznenađenja. Da je tome tako potvrđuje i priopćenje hrvatske znanstvenice Marine Pavković.

”Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu za reaktiviranje Imunološkog zavoda u punom kapacitetu poručivši da bi se time omogućio razvoj održive proizvodnje i znanstveno-istraživačke infrastrukture u svim vrstama djelatnosti”, stoji u priopćenju znanstvenice Pavković.

“Podržavam inicijativu čijom bi se realizacijom omogućio razvoj održive proizvodnje i znanstveno-istraživačke infrastrukture u svim vrstama djelatnosti”, poručio je Milanović u odgovoru na apel znanstvenice Pavković vezano uz modernizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu.

”Rukovodeći se takvim načelima predsjednik podržava ponovno pokretanje proizvodnje i održivo poslovanje Imunološkog zavoda koji može, u vremenima pred nama, biti jamac sigurnosti i zaštite zdravlja građana”, ističe se u pismu ove stručnjakinje za strateško planiranje i poslovni brandnineg koja se u svojem apelu osim Milanoviću obratila i premijeru Andreju Plenkoviću pozivajući vladajući dvojac na reaktivaciju Imunološkog zavoda.

Pavković je pozvala političku scenu da snažno vrati temu Imunološkog zavoda, institucije od nacionalnog značaja u ponom opsegu, a osim toga i na društvenim mrežama, konkretnije na Facebooku pokrenula je apel za spas Imunološkog koju su ljudi počeli prihvaćati i širiti pa se stoga obratila Plenkoviću i Milanoviću.

“To sam poduzela kao zainteresirana građanka i znanstvenica drugog znanstvenog područja. Imunološki zavod je ustanova za proizvodnju imunoloških lijekova, ali je i znanstveno istraživačka institucija koja ima predispozicije postati ne samo nacionalni, nego i europski referentni centar imunološke izvrsnosti. Kao stručnjakinja koja se bavi strateškim razvojem dodatno se zalažem za jačanje njegove uloge u prostornom, ekonomskom i društvenom smislu”, naglasila je.

To da Milanović danas iz predsjedničke fotelje podržava spas Imunološkog u najmanju je ruku iznenađujuće budući da je kao premijer reagirao, i djelovao osjetno drugačije. Podsjetimo, zbog nemogućnosti isplate plaća zaposlenicima Imunološkog u Milanovićevom mandatu odabire se sratrateški partner za Imunološki koji prima osam pisama namjere za kupnju tvrtke. Interes za Imunološki pokazali su tada Bilthoven Biologicals, Nexus Private, Equity Partners kao i Royal Derryclare iz Dublina. No, za Zavod su se zainteresirale i neke domaće tvrtke poput primjerice Jadran Galenskog labaratorija iz Rijeke, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba, zagrebačkog Geneza, ali i tvrtke Visia Croatica. Potrebno je podsjetiti kako je u to vrijeme ministarstvom gospodarstva rukovodio šef HNS-a Ivan Vrdoljak koji je tada objavio kako je Imunološki ostao bez dozvole za krvnu plazmu i bakterijska cjepiva, a mogao bi ostati i bez dozvole za virusna cjepiva te da novi vlasnik mora osigurati uvjete za poslovanje.

”Problem Imunološkog je dočekao aktualnu Vladu i ona ga rješava, što pokazuje da joj je stalo. Neće ga se raščerupati kao što su neki htjeli prethodnim mjeseci”, izjavljuje nedugo potom premijer Milanović. A u travnju 2015. godine Hrvatska udruga bolničkih liječnika staje iza inicijative Visia Croatica za spas Imunološkog te njihov plan ocjenjuje kao nacionalno osviješten i odgovoran. No, tu na scenu stupa Milanovićeva vlada koja ponudu odbija budući da Visia Croatica navodno nije dala pouzdane dokaze da će ispuniti uvjete po preuzimanju Imunološkog.

Ignorira se pritom inicijativa 30 tisuća građana koji su u istoj sudjelovali sa svojim ulozima. Milanović tada jamči građanima da će spasiti Imunološki te da sigurno neće ići u stečaj, na njegove teze nadovezuje se Vrdoljak prozivajući HDZ-ovce koji su uništili hrvatskog gospodarstvo. Koncem srpnja formalno se dižu ruke od privatizacije Imunološkog, a naciji se to obzanjuje preko Mladena Pejnovića koji je u tom periodu upravljao Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom. Zavod tako ostaje u državnim rukama, no, radnici svo to vrijeme strepe za svoju sudbinu i egzistenciju jer nisu primali plaće.

To što je Imunološkoi ostao u rukama države Imunološkom nije previše značilo jer mu zbog neisplate plaća stiže prijetnja automatskim stečajem, država potom narednih godina nalazi dodatni novac kako bi se očuvala radna mjesta, ali borba za očuvanje radnih mjesta stopira napredak Imunološkog.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NJEMAČKA POTVRDILA DOBRE VIJESTI: ‘Od ove sezone mogla bi profitirati Hrvatska’
>>> Sezona je spašena? Stigla fantastična vijest: ‘Oduševljeni smo, sad je odluka na Stožeru…’
>>> UPOZORENJE ZA SVE: Nemojte nipošto ove riječi tipkati u tražilici GOOGLE-a, POLICIJA VAM MOŽE POKUCATI NA VRATA
>>> POLICIJI PREKIPJELO, ZAPRIJETILI: Ako radite ovo na svom prozoru, loše vam se piše…
Komentari

Najnovije