fbpx
Nedjelja, studeni 17, 2019

NEĆETE VJEROVATI: Komisija priznala Sloveniji pravo na slavonski kulen i varaždinsko zelje

Odluka Europske komisije znači da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Europska komisija prihvatila je slovenski prigovor u hrvatskom postupku registracije varaždinskog zelja i slavonskog kulena kao autohtonih hrvatskih proizvoda na razini Europske unije, izvijestila je Slovenska tiskovna agencija, pozivajući se na neimenovane izvore slovenskog ministarstva poljoprivrede, piše Večernji list.

Odluka Europske komisije, koja će stupiti na snagu objavom u službenom listu EU, podrazumijeva da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja, i to pod nazivom varaždinsko 2 i varaždinsko 3, moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Slovenska strana nije se protivila hrvatskoj zaštiti slavonskog kulena i varaždinskog zelja, ali je u postupku inzistirala na zaštiti svojih proizvođača, na sličan način na koji je i Hrvatska zaštitila istarske proizvođače terana, i to godinama nakon što je Slovenija zaštitila autohtonost svog terana.  Slovenska strana također se pozvala na činjenicu da ove proizvode – slavonski kulen i varaždinsko zelje – proizvode i slovenski proizvođači po svojoj recepturi, smatrajući da bi proizvođačima koji prodaju varaždinsko zelje za kiseljenje podrijetlom iz Slovenije te mesoprerađivačima koji proizvode kulen trebalo osigurati prijelazno razdoblje za prilagodbu na europsku zaštitu tih artikala. Hrvatska se tome protivila.

Komentari

Komentari