Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

NEĆETE VJEROVATI: HDZ našao način kako izbjeći pravilo izborne šutnje, DIP nemoćan

Nositelje HDZ-ovih izbornih lista, Davora Božinovića i Vilija Beroša gledat ćemo, kako stvari stoje, i za vrijeme izborne šutnje koja traje dan prije izbora i na sam izborni dan do zatvaranja birališta.

Naime, Božinović i Beroš moći će javno istupati i u subotu i nedjelju dok ostali kandidati na izborima budu šutjeli jer je Božinović načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, a Beroš (naknadno) pridruženi član.

Podsjećamo, Božinović je nositelj HDZ-ove liste u VI. izbornoj jedinici, a Beroš nositelj HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici.

Javni prostor i u dane izborne šutnje zajamčen im je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj u kojoj se Stožer ponovo svakodnevno obraća javnosti s informacijama o kretanju broja novozaraženih i stanju najteže oboljelih, prenosi jutarnji list 

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski podsjeća kako državni i lokalni dužnosnici koji su istodobno i kandidati na izborima imaju pravo i u vrijeme kampanje pa i izborne šutnje informirati javnost o aktivnostima tijela koja predstavljaju. Prema tome, pojašnjava Hojski, i kandidati koji su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite mogu i u vrijeme kampanje i u vrijeme izborne šutnje informirati javnost o redovitim aktivnostima i poslovima stožera.

Međutim, upozoravaju u DIP-u, državni dužnosnici kao ni oni lokalni, ne smiju svoje redovite aktivnosti koristiti za izbornu promidžbu niti smiju imati povlašten položaj u medijima u odnosu na ostale kandidate na izborima. O mogućem sukobu interesa u etičkom smislu, o neprimjerenoj izbornoj promidžbi u izbornom postupku, svoj će sud dati Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne kampanje, tvrde iz DIP-a.

Međutim, bez obzira na navedeni zakonski okvir, jasno je da u izbornoj kampanji u kojoj se izborni takmaci bore za svoj komadić javnog prostora i medijske pažnje, a pogotovo u vrijeme izborne šutnje, javna vidljivost osigurana silom javne funkcije koju kandidat obnaša, itekako pomaže na izborima.

I Božinović, a pogotovo do tad gotovo anonimni Vili Beroš, upravo su zahvaljujući medijskim istupima u ime Stožera stekli javnu popularnost. Barem u počecima koronakrize kad se njihova riječ ozbiljno shvaćala.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> POVODOM ROĐENDANA JEAN MICHAEL NICOLIERA “KINEZ USTAŠA” POSLAO VIDEO PORUKU, POGLEDAJTE!
>>> (VIDEO) Josipović se ne miri s Trgom Republike Hrvatske: ‘I dalje ga zovem Trg maršala Tita, vjerujem da će nova vlast vratiti to ime’
>>> Građani pobijesnili zbog najave Stožera, Božinović objasnio zašto su sad ovo odlučili…
>>> Trol Siniša Labrović izložio spaljenu hrvatsku zastavu: “To je konceptualna umjetnost”
Komentari

Komentari