Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

NEĆETE VIŠE SAMO TAKO LAKO IZ SAMOIZOLACIJE: Uvode nova pravila! Imamo nova saznanja, nešto ćemo pooštravati…

Capak je prokomentirao i regionalne mjere te ulazak virusa u domove za starije

Ako brojke budu još veće mogle bi se postrožiti mjere za učenike, rekao je Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku Nove TV. Nastava počinje za tjedan dana, a lokalnim stožerima je prepuštena mogućnost da postrože mjere ako se epidemiološka situacija pogorška.

Capak je kazao i kako ga nakon ljutih mladenki, zovu i ljuti vlasnici teretana. “Dobio sam nekoliko SMS-ova, jednog za mene neugodnog sadržaja, ali sam odgovorio, pa nešto završi u medijima, ali dobio sam i nekoliko SMS-ova podrške od ljudi koji se bave fitnesom. Kontinuirano smo u kontaktu sa županijskim stožerom koji je donio tu odluku zbog nepovoljne situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odlučili su jer je dio oboljelih u anamnezi imao dolazak u teretanu”, rekao je Capak. Napominje kako će se ta mjera mijenjati, ali uz stroće kontrole.

Razmišlja se o novim pravilima za samoizolaciju

Prokomentirao je i ulazak virusa u domove za starije. “Generalno su kliničke slike slabije. Imamo puno pacijenata koji su asimptomatski. Naravno da oni mogu prenositi bolest, tako su u jednom od domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji gotovo svi pozitivni”, rekao je Capak te kazao kako je bitno da se brzo reagira i te osobe stavi u izolaciju.

Pohvalio je inicijativu u općini Vinica u Varaždinskoj županiji gdje je odlučeno da je nošenje maski obvezno i na otvorenom. “Neke europske zemlje su donijele takve odluke da se maske nose i na otvorenom gdje se ne može izbjeći gužva, kao u Parizu. Ovo je za mene izrazito pozitivna inicijativa lokalne zajednice. Pročitao sam na internetu da tamo živi svega 3700 ljudi, oni se svi međusobno vjerojatno poznaju i dogovorili su se tako s obzirom na to da imaju velik broj zaraženih s jednog vjenčanja i da je jedan svećenik pozitivan”, rekao je.

Najavio je i kako se razmatraju novi kriteriji za određivanje samoizolacije. “Postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koja je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, epidemiolozi će raspravljati o tome, uvijek je bolji veći oprez, ali moramo voditi računa i o gospodarstvu. Raspravljat će se o tome”, rekao je Capak. “Negdje će se nešto pooštravati, jer je prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska. Neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru. Nismo za labavije kriterije”, kazao je Capak za Novu TV.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> CAPAK ODGOVORIO: Neću poslušati preporuku WHO-a
>>> Policajka iz Njemačke: ‘Kad se vratim kući, svima ću preporučiti Hrvatsku za odmor’
>>> OTKRIĆE: Imamo nova žarišta korone – Capak je upravo otkrio gdje je virus buknuo
>>> BOŽINOVIĆ O CRNIM SLUTNJAMA: ‘Samo je jedna mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna…’
Komentari

Komentari