Srijeda, 12 kolovoza, 2020

NEĆE BITI BAZENA NA KROVU: Notre Dame će se obnoviti u izvornom obliku

U požaru stradali toranj i krov Notre Damea obnovit će se u izvornom obliku, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odustao od modernističke varijante, potvrdili su u četvrtak navečer izvori u Elizejskoj palači.

Macron je ranije predlagao zamjenu tornja iz 19. stoljeća modernim arhitektonskim djelom.

No, odlučio se za obnovu tornja od 96 metara i krova u izvornom obliku nakon konzultacija i savjeta Francuskog nacionalnog povjerenstva za arhitekturu i baštinu.

Predsjednik umjesto prvotne ideje sada želi moderne zahvate na području koje okružuje katedralu.

Katedralu iz 12. stoljeća prošle je godine zahvatio požar. Macron je predlagao zamjenu tornja zbog toga što on nije izvorni dio katedrale i dodan je u okviru velike obnove koju je sredinom 19. stoljeća vodio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc.

Njegov prijedlog izazvao je intenzivne polemike no nova francuska ministrica kulture Roseline Bachelot kazala je da, iako je odluka na Macronu, postoji snažan konsenzus da se toranj obnovi u izvornom obliku.

No brojni drugi prijedlozi su bili još kudikamo radikalniji: prijedlog švedskih arhitekata (slika) je bio da se na krovu Notre-Dame sagradi javni bazen, a bečkih da se gore sagradi “Quasimodov penthhouse”. Drugi kreativni prijedlozi obuhvaćali su vrt na krovu (ekološki prijedlog) i ‘beskrajni zvonik’ svjetlosti.

Požar je izbio 15. travnja dok se obnavljala katedrala i izgorjele su drvene grede zbog čega se toranj urušio i povukao za sobom dio krova.

Komentari

Komentari