Subota, 14 prosinca, 2019

NE ODUSTAJU: Slovenija opet tuži Hrvatsku

ODBOR za vanjsku politiku slovenskog parlamenta je iza zatvorenih vrata raspravljao o tužbi Slovenije protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu zbog nepriznavanja arbitraže o međusobnoj granici, a o aktivnostima vlade u vezi s tim zastupnike je izvijestio ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

U izjavi za novinare nakon sjednice odbora, Cerar je novinarima kazao da je zastupnicima predstavio odgovore koje će sudu slovenska vlada dati na podnesak koji je u vezi sa slovenskom tužbom 20. prosinca prošle godine dala hrvatska vlada.

Hrvatski podnesak

U tom je podnesku Hrvatska zatražila da sud EU-a u potpunosti odbaci slovensku tužbu kao nedopuštenu. Slovenija tužbom želi dokazati da je Hrvatska neprovedbom arbitražne presude o granici prekršila europsko pravo, pri čemu se Slovenija poziva na 259. članak Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

U hrvatskom podnesku se, pak, navodi da sud EU-a nije nadležan o zahtjevima Slovenije odlučiti u postupku predviđenim člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, s obzirom na to da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava te rješavanje spora ne ovisi o primjeni prava EU-a ni o njegovom tumačenju.

Cerar je kazao da je zastupnicima predstavio argumente s kojima će Slovenija ići u odgovoru na hrvatski podnesak, da su se prije pripreme odgovora konzultirali s domaćim i stranim stručnjacima za međunarodno pravo i odvjetnicima, a odgovor će sudu poslati najkasnije 13. veljače.

“Rasprava na sjednici bila je konstruktivna. Čvrsto vjerujemo u svoje argumente, a hrvatski argumenti iz njihova podneska nisu nam prihvatljivi”, naglasio je Cerar.

“Činjenica je da je arbitražni sud donio presudu i da je time prema međunarodnom pravu definirana granica. Hrvatska tu odluku ne poštuje, čime krši europsko pravo”, kazao je Cerar.

Slovenija se žali na ponašanje EK

Cerar, koji je vodio prijašnju slovensku koalicijsku vladu koja se odlučila na tužbu protiv Hrvatske, kritizirao je i sadašnji sastav Europske komisije koja se odbila pridružiti slovenskoj tužbi.

“Europska komisija se je ponašala politizirano. Nije postupala kao korektan zaštitnik europskih temeljnih ugovora nego je dala prednost nekom političkom trenutku koji je postavila ispred vladavine prava, što je izuzetno štetno”, kazao je Cerar.

Hrvatska je 2015. jednoglasnom odlukom sabora izašla iz arbitražnog procesa nakon što je objava tajne komunikacije bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sokoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik pokazala da su oni ilegalno radili na strategiji nedopuštenog utjecaja na suce i njihovu odluku te tako kontaminirali i kompromitirali cijeli proces.
Hrvatska zato ne smatra da je kasnija odluka arbitara za nju obvezujuća, o čemu je obavijestila Sloveniju, ponudivši bilateralne razgovore o graničnom prijeporu, na što Ljubljana nije pristala.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Bogata obitelj ”četničkog teroriste” muze socijalnu pomoć, a on puca iz pištolja i hvali se prijateljstvom sa hdzovcima!
>>> ŠTO SE DOGAĐA? Vlak pun tenkova stao u Koprivnici na putu za istok. Šef kolodvora: “Ne smijem vam ništa reći”
>>> ZLATKO SUDAC UPOZORAVA Grijeh s kojim se kockamo vječnim životom, a ne spominje se!
>>> LOVREN POLUDIO NA STANKOVIĆA! ‘Evo ga, počelo je ispiranje mozga’
Komentari

Komentari