Utorak, 28 siječnja, 2020

NATO će Ukrajini dostaviti vojnu opremu do kraja godine

NATO će dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju ukrajinskoj vojsci ovaj mjesec, rekao je čelnik saveza Jens Stoltenberg ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku na sastanku u četvrtak uslijed eskalacija sukoba sa Rusijom.

“Rekao sam predsjedniku Porošenku da ću dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju za ukrajinske oružane snage do kraja godine”, rekao je Stoltenberg, a kao dio 40 milijuna eura vrijedne pomoći NATO-a za osnaživanje ukrajinske vojske.

Stoltenberg je naglasio ukrajinsku “mirnoću i suzdržavanje” tijekom krize i ponovio potporu saveza za pristupanjem zemalja bivšeg sovjetskog bloka, a čemu se Moskva otvoreno protivi.

Moskva se odupire međunarodnim pozivima za oslobađanjem triju ukrajinskih brodova oduzetih prošli mjesec u Kerčkom tjesnacu, a koji kontrolira pristup Azovskom moru u blizini poluotoka Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Porošenko je u četvrtak rekao kako je apsolutni prioritet njegove zemlje tražiti povratak svojih mornara. Čelnici Europske unije raspravljati će o Ukrajini i Rusiji na summitskoj večeri krajem dana. Hina

Komentari

Komentari