Utorak, 14 srpnja, 2020

NATO STIGAO U BIH: Provode vježbu suočavanja s prirodnim katastrofama

Velika regionalna vježba za suočavanje s posljedicama elementarnih nepogoda počela je u ponedjeljak u Tuzli uz sudjelovanje dužnosnika NATO-a po čijim se standardima i izvodi.

Vježbu koja će trajati do 29. rujna organizirali su NATO-ov Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH kako bi uvježbali postupke u slučaju poplava i potresa, a na temelju procjena o  geološkim i ekološkim izazovima s kojima se suočava BiH.

Osnova za vježbu je iskustvo iz 2014. godine kada je BiH zbog velikih poplava bila prisiljena zatražiti pomoć EADRCC-a.

Tada je više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija sudjelovalo u pružanju pomoći, a nakon toga je NATO preporučio provedbu dodatnih priprema za suočavanje s mogućim prirodnim katastrofama u budućnosti.

Tijekom vježbe koja će se provoditi na širem području Tuzlanske županije sudjeluje oko 1300 predstavnika 34 zemlje uključujući Hrvatsku. Njihova je zadaća planiranje i procjene, uspostava timova za hitne odgovore i angažiranje promatrača.

Glavni mehanizam NATO-a za pružanje pomoći civilima u euroatlanskom području EADRCC je aktivan cijele godine, operativan 24 sata dnevno i uključuje sve države punopravne članice Alijanse i partnerske zemlje./Hina/

Foto: Ilustracija

Komentari

Komentari