Utorak, 22 rujna, 2020

NASRED RIJEČKOG KORZA: Uzvikivao ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Pavelić’ pa pokupio kaznu

Iako u sudskoj praksi još nema apsolutnog konsenzusa oko kažnjivosti povika ‘Za dom spremni’, neki sudovi ipak sankcioniraju taj pozdrav kao ustaški. Nedavno je, zbog vikanja ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Ante Pavelić‘ sud u Opatiji proglasio krivim 58-godišnjeg automehaničara iz Rijeke.

Osim što je nasred Korza izvikivao ove riječi, gospodin je i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom prijedlogu, bio prilično pijan. Izrečena mu je novčana kazna od 600 kuna, prenosi telegram.hr 

ŠTO KAŽE SUD

“Okrivljenik uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta što je protivno Članku 39. Ustava Republike Hrvatske.

Na taj je način remetio javni red i mir prisutnih građana, odnosno počinio je prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, stoji u recentnoj nepravomoćnoj presudi.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VAKULA NEMA DOBRE VIJESTI: U četvrtak i petak čeka nas fenomen netipičan za ljeto…
>>> Otkriven novi rasadnik korone: Sad bi mogli uvesti nove mjere i u Hrvatskoj…
>>> NIJE DOBRO, MINISTAR JE SVEGA SVJESTAN: Na jesen slijedi kaos, zatvaraju se ordinacije? ‘Nije se reagiralo na vrijeme…’
>>> MOGLI BISTE SE IZNENADITI! Tko je najveći pojedinačni donator HDZ-a? Nikada nećete pogodili
>>> Maske ćemo na jesen nositi i na otvorenom? Vladin epidemiolog: Možda ćemo gasiti i neke djelatnosti
Komentari

Komentari