Četvrtak, 9 srpnja, 2020

‘Našli smo cjepivo!’ Kinezi iznenadili, ali sad je stigla očajna vijest iz Europe…

Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa

Koronavirus se i dalje širi Italijom. Dosad je umrlo sedmero ljudi, a zaraženih je, prema posljednjim podacima, 229. Nakon pokrajina Lombardija i Veneto, koje su u žarištu epidemije, prvi slučaj zaraze jutros je zabilježen u Toscani. U bolnicu u Firenzi jučer poslijepodne javio se 60-godišnji biznismen koji se nedavno vratio iz Singapura.

Zaraza je došla i u stotinama kilometara udaljen Palermo. Pozitivna na koronavirus tamo je žena iz Bergama koja je u sicilijanskoj prijestolnici bila na odmoru. Nju su hospitalizirali, a u karantenu su stavili njezine prijatelje i još neke ljude koji su s njima bili u kontaktu, piše La Repubblica.

Zbog virusa uzbunu su digli i na Tenerifima. Tamo je virus utvrđen kod talijanskog turista koji je doputovao iz Lombardije, a jučer se javio u privatnu polikliniku jer se osjećao jako loše, piše Daily Mail. Hotel u kojem je boravio stavljen je u karantenu. U njemu je trenutačno oko 1000 ljudi.

‘Granice ne mogu zaustaviti virus’

Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva, prenosi danas.hr

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

‘Možemo otkazati velike događaje…’

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna.

“Ima mnogo međufaza, od otkazivanja velikih događaja (…) do potpunog zatvaranja cijelih gradova”, rekao je Spahn.

Talijanska vlada ustrajava na tome da bi zabrana putovanja u šengenskom prostoru kao odgovor na javnozdravstvenu krizu biia pogrešan odgovor.

U Lombardiji i Venetu vlasti su poduzele stroge mjere u svrhu suzbijanja virusa i zatvorile desetak gradova, izolirajući više od 50.000 ljudi.

Kinezi: ‘Imamo cjepivo’

Znanstvenici s kineskog Sveučilišta Tianjin tvrde da su razvili cjepivo za koronavirus. Voditelj njihova tima, profesor Huang Jinhai kaže kako cjepivo može poslužiti i kao potencijalna terapija za zaražene pacijente. Kineski mediji javljaju da je profesor navodno osobno uzeo četiri doze cjepiva te da nije imao nuspojava.

Naglašava se i da sveučilište traži partnere za provođenje kliničkih ispitivanja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PREŠUTJELI SU! Nije točno, širenje epidemije ‘počelo je još u studenom i ne u Wuhanu’
>>> VAŽNO: Upute stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za koronavirus
>>> (FOTO) ISPLIVALA SLIKA: Ma što to Plenković radi za vrijeme intoniranja himne!?
>>> ZNALO SE: ‘Virus će doći iz Wuhana, svi koji se zaraze umiru’ Datum: 1981…
>>> OPĆI KAOS U BEČU Čak 50 Srba sudjelovalo u međusobnoj tučnjavi
Komentari

Komentari