– Poučen onim što se dogodilo Draganu Vasiljkoviću, Tadić je pobjegao u Srbiju. On je ovdje rođen, ima srpsko državljanstvo i u Srbiji se osjeća sigurno – kazao je Savo Štrbac

Nakon što su prije nekoliko dana zakucali na vrata obiteljske kuće Zorana Tadića (59) u predgrađu Sydneya, australski policajci vratili su se u bazu neobavljena posla. Ispostavilo se da je krvnik iz Škabrnje, kojeg zadarska policija tereti da je 1991. sudjelovao u egzekuciji 43 civila i branitelja, pobjegao u Srbiju, što je proteklih dana potvrdio i Savo Štrbac, kontroverzni predsjednik dokumentacijskog centra Veritas.

– Poučen onim što se dogodilo Draganu Vasiljkoviću, Tadić je pobjegao u Srbiju. On je ovdje rođen, ima srpsko državljanstvo i u Srbiji se osjeća sigurno – kazao je Štrbac.

Novinari utjecajnog dnevnog lista The Australian, koji priču o Tadiću sustavno prate mjesecima, otkako se doznalo da u njihovu susjedstvu živi osumnjičeni za teški ratni zločin, otkrili su da je Tadić nakon brojnih napisa u tamošnjem, kao i u hrvatskom tisku, doživio srčani udar i završio u lokalnoj bolnici, odakle je 9. veljače avionom otputovao za Beograd, kamo je i stigao dan poslije.

Podsjetimo, Tadić je u Hrvatsku stigao kao 32-godišnjak iz Loznice u Srbiji, kao zapovjednik dobrovoljačkog voda odanog Vojislavu Šešelju, s kojim je i sudjelovao u krvavom piru u Škabrnji. Zbog “dobro odrađenog posla” Tadić je dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je i na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. No, sredinom 1992. kratko odlazi u Beograd, a potom uz pomoć srbijanskih vlasti u kolovozu iste godine bježi u Australiju. Ondje je, prema navodima zadarske policije, vrlo brzo dobio i državljanstvo, zasnovao obitelj, podignuo troje djece i zaposlio se navodno – kod australskog Hrvata, prenosi večernji list

O njemu gotovo nitko ništa nije znao dok jedan od prije osumnjičenih i privedenih zapovjednika srpske paravojske nije propjevao i spomenuo ga kao vođu četničkih dobrovoljaca. Sredinom siječnja ove godine, zadarska je policija na tiskovnoj konferenciji najavila kako će Republika Hrvatska od Australije uskoro zatražiti njegovo izručenje. Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, rečeno je, bit će podnesena kaznena prijava, nakon čega će uslijediti raspisivanje međunarodne tjeralice. No, to se još nije dogodilo pa je Tadić mirno umaknuo pravdi.

Rene Laura, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu, potvrdila nam je su zaprimili kaznenu prijavu zadarske policije i da po njoj postupaju.

– U fazi smo izvida. U tijeku je kriminalističko istraživanje i to je standardni postupak koji provodimo bez obzira na prethodno obavljen policijski posao – kazala je Rene Laura.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Evo kako spasiti čovjeka od moždanog udara: Potrebna vam je samo jedna igla!
>>> RADNICI IZ INDIJE OTKRIVAJU KAKO IM JE RADITI I ŽIVJETI U HRVATSKOJ: Prezadovoljni su, ali jedna stvar im ipak ne paše
>>> OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE 14-GODIŠNJAK IZBO MAJKU NOŽEM: Nakon napada nazvao oca i sve mu ispričao
>>> OTAC IZ PAKLA ZAKLAO OBITELJ PA SABLAZNIO OPROŠTAJNIM PISMOM: ‘Ne znam zašto sam bio tako normalan, a opet tako mračan’
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!