Četvrtak, 20 veljače, 2020

NARUČENA ANKETA: Istraživanje o Istanbulskoj konvenciji, evo rezultata

Vlada je očito, želeći umiriti javnost, naručila istraživanje o Istanbulskoj konvenciji. Donosimo rezultate istraživanja.

Vlada je na današnjoj sjednici uputila Istanbulsku konvenciju u Sabor, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prilikom kako u njoj “nema skrivenih namjera, nema rodne ideologije ili trećeg spola”. Uoči sjednice Vlada je naručila i istraživanje javnog mnijenja o ovoj temi.

“Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija, tek svaki 8. ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao/la ili samo 12,2%. Skoro polovica ispitanih, 48,6% znaju osnovne informacije i pratili su temu u mediima. 35,8% ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, tj. ne znaju o čemu se radi, prenosi dnevnik.hr

Na pitanje ‘Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?’ 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava. S druge stane 12,4% ispitanika odgovorilo je da je uopće ne podržava, i 10,4% da je uglavnom ne podržavaju – ukupno 22,8%. Ne zna njih 11,1%.

Gledano po strukturi biračkog tijela, 59% birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70% birača Mosta i Živog zida te čak 90% birača SDP-a.

86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj.

Dakle manipulira se rezultatima jer 34% koji kažu da uglavnom podržavaju zapravo se u ovom slučaju pridodaje glasu protiv jer nitko u javnosti nije rekao stav protiv konvencije već protiv rodne ideologije unutar konvencije.

Komentari

Komentari