Nedjelja, 31 svibnja, 2020

NARASTAO BROJ POTPISA: GI ”Narod odlučuje” predala potpise u sabor

Članovi građanske inicijative “Narod odlučuje”, koji traže referendum za promjenu izbornog sustava, donijeli su prikupljene potpise u Hrvatski sabor. Pune kutije s potpisima ostavili su pred Saborom, a u povorci od uspinjače do Markova trga u rukama su nosili one prazne.

Ispred Crkve svetog Marka izjavili su da su za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili 405.352  tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

To je dovoljno za raspisivanje referenduma i više od brojki koje su objavili prije dva tjedna.

– Donosimo potpise 405.342 hrvatska građana koji su zatražili raspisivanje referenduma za prvo pitanje i 407.469 potpisa hrvatskih građana za drugo referendumsko pitanje. Oba pitanja i šest promjena koje donose za hrvatsku znači europske standarde izbornog sustava kako bi izabrali zastupnike koji neće vladati Hrvatskom na bazi klijentelizma nego više odgovarati svom narodu i te pojave iskorijeniti. Referendum će omogućiti narodu da odluči želi li imati više utjecaja na izbor saborskih zastupnika, istaknuli su iz inicijative uz nekoliko gromoglasnih pijeskova okupljenih.

Istaknuli su da su njihovi volonteri dva tjedna provjeravali prikupljene potpise.Očekuju da se oni u istom tom roku provjere i u nadležnim državnim institucijama. Kažu i kako očekuju od Sabora da ako planira uputiti referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti, da to učini prije ljetne stanke, prenosi 24sata

– Očekujemo raspisivanje referenduma najkasnije u rujnu ili u listopadu. Želimo da politika ne vrši pritisak na Ustavni sud i kompromitira se svojim nestručnim mišljenjima, rekla je Sanja Bilač iz “Narod odlučuje”.

Nakon njenog govora i povika “Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska….” okupljeni su pred Saborom zapjevali domoljubne pjesme poput “Lijepa li si” i “Kome bi šumilo more moje sinje”.

Komentari

Komentari