Četvrtak, 28 svibnja, 2020

NARASLA IM KRILA ZBOG IZJAVE PAPE: Bivši srpski veleposlanik u Vatikanu “Stepinac je znao za zločine ustaša”

NI U SRBIJI se ne stišavaju reakcije na izjavu pape Franje koji je na povratku s puta po Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji kazao da je u procesu kanonizacije Alojzija Stepinca “došlo do nerazjašnjenih točaka koje se tiču povijesti”.

U Beogradu je o tome za list Danas progovorio Darko Tanasković, bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu i član nekadašnje Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije za utvrđivanje činjenica o kardinalu Alojziju Stepincu.

Tanasković je ustvrdio kako nije problem “u oskudici dokumenata, već u nespremnosti hrvatske strane da adekvatno protumače i spoznajno vrednuju te dokumente”.

“I bez tajnih dokumenata jasno je da je Stepinac znao za zločine ustaša”

Rekao je i kako nema informacija o tajnim dokumentima i navodnim dokazima protiv Stepinca, no kaže da su i bez toga stvari jasne, prenosi index.hr

“Valja reći da takvih dokumenata svakako ima mnogo, a i bez tajnih dokumenata jasno je da je kardinal Stepinac morao znati za zločinačku praksu ustaških vlasti”, rekao je Tanasković.

Ipak je progovorio i o nekim dokumentima.

Naveo je i kako je nedavno otkriveno postojanje jednog ranije nepoznatog dokumenta, pisma iz 1942., u Arhivu Vojvodine.

“Nedavno je objelodanjeno postojanje jednog ranije nepoznatog dokumenta, pisma iz 1942. u Arhivu Vojvodine. Otvaranje Vatikanskog arhiva za period pontifikata pape Pija Dvanaestog, najavljeno za iduću godinu, osigurat će uvid u zanimljivu građu, a posebno prepisku između Vatikana i Zagreba tijekom NDH.”

Također je konstatirao kako je izjava pape Franje o kanonizaciji kardinala Stepinca s jedne strane potpuno u duhu njegova shvaćanja kršćanskog ekumenstva, dok je, s druge, “dokaz izraženog osjećanja odgovornosti za posljedice koje bi na svjetovnom planu izazvala kanonizacija jedne evidentno proturječne povijesne ličnosti”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Manolić: Blaž Kraljević ubijen po naredbi Gojka Šuška!
>>> NEVJEROJATNO: Filmska pljačka svatova u Međugorju
>>> HOSOVCI ŽESTOKO ODGOVORILI FUMIĆU: ‘Plačite i kukajte, tko vas *ebe! Mi slavimo!’
>>> STIŽU PUPOVČEVI ‘PLAĆENICI’: Evo kako ih dovlači na izbore za Europski parlament!
Komentari

Komentari