Subota, 30 svibnja, 2020

NAPOKON: Hrvatska konačno otvara granice, ukinuta obaveza samoizolacije

Hrvatska je odlučila ublažiti mjere za prelazak granice i ukinuti obavezu samoizolacije za osobe koje dolaze u Hrvatsku

O mjeri ublažavanja prelaska granice izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši da se njome omogućava ulazak stranim državljanima u Hrvatsku, kada za to postoje opravdani poslovni razlozi i gospodarski interes, odnosno neodgodivi osobni razlozi, te da se oni moraju pridržavati uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

‘EU je donijela preporuku svim državama članicama u smislu produženja zabrane da se na teritorij EU ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja. Ova odluka se odnosi na države članice EU. Preporuke HZJZ-a su na tragu da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi, dobiti jasne upute kako se ponašati s obzirom na epidemiju, ali to neće značiti obveznu mjeru samoizolacije jer nije realno nekoga pustiti na gospodarski satanak ili turiste sutra i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju hotel ili bilo koji drugi smještaj’, rekao je Božinović, a prenosi N1.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Hrvatske ili su iz poslovnih razloga izvan nje, moći će ući u RH, no bit će obavezni pridržavati se preporuka koje će dobiti u pisanom obliku, što će, rekao je Božinović, kontrolirati službe.

Iako je riječ o liberalizaciji ulaska u Hrvatsku, Božinović smatra kako će se, uz suradnju granične policije i inspekcija s epidemiloškom službom, situacija moći kontrolirati te, ako bude potrebe, na vrijeme reagirati. Božinović je dodao i kako su mogući bilateralni dogovori vezano za turizam s pojedinim državama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> JEDAN JE TRENUTAK BIO PRELOMAN! Krstičević šokirao sve oko sebe: Plenković ga je iste sekunde nazvao
>>> Kako je ovo moguće?! Hladan tuš pred 11. svibnja: ‘Sad su svi zbunjeni…’
>>> Ministarstvo: Matica srpska opet pokušava prisvojiti hrvatsku književnu baštinu
>>> Škoro je upravo na sastanku s Penavom: Vukovarski gradonačelnik napušta HDZ?
Komentari

Komentari