FaH

Nestabilno primirje vlada u četvrtak između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze nakon što su palestinski militanti ispalili oko 180 projektila, a Izraelci proveli opsežan napad odmazde uzduž te obalne enklave.

Do četvrtka popodne skupina Hamasovih militanata rekla je kako su sukobi prestali ”zbog međunarodnog i regionalnog posredovanja”. Iako je većina palestinskih projektila bilo ispaljena do četvrtka ujutro, jedan je projektil pao 40-ak kilometara od Pojasa Gaze, blizu izraelskog grada Beershebe, javlja policija.

To je ujedno i prvi put nakon 2014. godine da su projektili gađali izraelske gradove, rekli su izraelski mediji.

Do izbijanja sukoba došlo je unatoč egipatskom posredovanju za postizanjem prekida vatre između Izraela i islamističke organizacije Hamas koja upravlja Gazom.

Izraelska je vojska potvrdila početak napada, gdje su mete bile 150 Hamasovih vojnih postrojenja, a kao osveta za 180 palestinskih projektila, te pucnjave koja je u srijedu za metu imala civilne građevinske radnike na granici s Gazom.

Troje Palestinaca usmrćeno je u izraelskom napadu – trudnica i njeno jednogodišnje dijete, te militant Hamasa, javlja ministarstvo zdravstva u Gazi.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus nije želio komentirati civilne žrtve, nego je napomenuo kako je Izrael bombardirao ”vojne ciljeve koje očigledno koristi Hamas”.

Izrael također povećava broj svojih vojnika na granici s Gazom, napominje Conricus, te je ”spreman za bilo kakav ishod događaja”.

Hamas zahtjeva prekid 11-godišnje blokade Pojasa Gaze nametnute od strane Izraela i Egipta nakon što je Hamas stupio na vlast.

S druge strane Izrael zahtjeva prekid ispaljivanja projektila, uključujući i zapaljive balone, te da prekinu tjedne prosvjede na granicama, a koji traju od kraja ožujka.

UN-ov izaslanik za Bliski istok Nickolay Mladenov upozorio je u četvrtak kako će trenutne borbe ”dovesti do brzog pogoršanja s poražavajućim posljedicama za sve ljude.”

”UN razgovara sa Egiptom i drugim zabrinutim zemljama kako bi izbjegli sličan ishod”, nadodaje Mladenov.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Hamasov napad i pozvalo na ”suzdržavanje i poštivanje primirja svih strana kako bi se izbjegle daljnje civilne žrtve.”

Izrael i Hamas vodili su tri rata od 2007. godine, a za to je vrijeme Pojas Gaze, dom oko dva milijuna stanovnika, potonuo u sve veću humanitarnu krizu.

Uz troje poginulih, još je 12-ero Palestinaca ozlijeđeno u sukobima, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Ahsraf al-Qedra, koji je ujedno i potvrdio tri smrtna slučaja.

S druge strane četvero Izraelaca i dva tajlandska radnika ozlijeđeni su uslijed napada projektilima, javljaju izraelske hitne službe.

Nasilje je počelo u srijedu, kaže izraelska vojska, kada su napadači pucali na građevinske radnike koji su gradili ogradu koja omeđuje Pojas Gaze. Izrael je odgovorio napadom na jedan Hamasov položaj, a nakon toga je uslijedio val palestinskih raketa.

Hamas nije preuzeo odgovornost za pucnjave, iako je eskalacija sukoba došla nakon što su dva Hamasova militanta bila ubijena u utorak.

Većina Hamasovih raketa udarilo je u otvorena područja, a 30 ih je presreo izraelski sustav za zaštitu od projektila Iron Dome, naglašava izraelska vojska.

Napetosti su u porastu od ožujka, kada su Palestinci počeli održavati tjedne prosvjede uz granicu s Izraelom.

Preko 160 Palestinaca ubijeno je u sukobima s vojskom tijekom prosvjeda. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!