Nedjelja, 27 rujna, 2020

ISPRAVAK VIJESTI: Nenaoružani migranti nisu mogli ubiti medvjeda u šumi u Hrvatskoj

Objavljujemo ispravak netočne vijesti ”NAORUŽANI I OPASNI: Migranti kolju po hrvatskim šumama! Pogledajte OVO!”. Ispravak kojega objavljuje faktograf.hr u cijelosti prenosimo.


Još u prosincu prošle godine se društvenim mrežama počela širiti informacija da su migranti u šumi u Hrvatskoj ubili smeđeg medvjeda. Kao “dokaz” za ovu tvrdnju služi fotografija koju je skupina migranata podijelila na društvenim mrežama, a na kojoj su se slikali kraj medvjeđeg trupla.

Fotografija je autentična i prema dostupnim informacijama doista je nastala u Hrvatskoj. Nema, međutim, dokaza da su migranti doista ubili medvjeda, a ne samo u šumi naišli na njegovo truplo pokraj kojeg su se fotografirali.

Izglednije je da su naišli na truplo, nego da su ubili medvjeda

Doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu za Faktograf je objasnila kako je puno izglednije da su migranti u šumi naišli na medvjeđe truplo, nego da su medvjeda sami ubili.

Ovu tvrdnju potkrijepila je nalazima istraživanja iz diplomskog rada “Učinkovitost kalibra i naboja u odstrelu smeđeg medvjeda sa čeke na hranilištu” iz 2018. godine. U sklopu istraživanja za taj rad anketirana su 233 ispitanika o okolnostima lova na medvjede u Hrvatskoj. Utvrđeno je da je u 11 slučajeva (4,72%) upucani medvjed pobjegao i nije pronađen.

Kako je u Hrvatskoj godišnja odstrijelna kvota medvjeda 130 životinja, ako njih 4.7% ne bude pronađeno, to znači da otprilike 6 medvjeda godišnje uspije pobjeći nakon što ih lovci upucaju. Također, Sindičić napominje i da određeni broj životinja ugine iz drugih razloga, kao što su bolest, ozljede i krivolov.

Stoga je jasno da se ne može samo temeljem predmetne fotografije tvrditi da su migranti ubili medvjeda u šumi, kad je znatno izglednije da su tijekom pokušaja prolaska kroz Hrvatsku naišli na već uginulog medvjeda kraj kojeg su se fotografirali. Medvjedi su u Hrvatskoj najrasprostranjeniji na području Like i Gorskog kotara, tj. na području kojim vodi najdirektnija ruta između hrvatske granice s BiH i Slovenijom. Migranti i izbjeglice koji uspiju ući u Hrvatsku upravo tim područjem prolaze pokušavajući se probiti prema zapadnoj Europi.

Medvjeda se ne može ubiti bez vatrenog oružja

Nadalje, smeđeg medvjeda sasvim sigurno nije moguće ubiti golim rukama ili hladnim oružjem. Da bi se ubilo takvu životinju, potrebno je vatreno oružje. Pokušali smo stoga i od Ministarstva unutarnjih poslova dobiti informaciju jesu li na teritoriju Hrvatske ikad zatečeni migranti ili izbjeglice naoružani vatrenim oružjem.

Iako smo MUP-u upit poslali još 11. prosinca 2019. godine, odgovor nikad nismo dobili. Na isti je način MUP i ranije ignorirao naše upite, doprinoseći tako širenju uznemirujućih dezinformacija i glasina hrvatskim javnim prostorom.

Proučili smo stoga arhive javnih objava o kaznenim djelima hrvatskih policijskih uprava na području kojim se migranti i izbjeglice kreću u slučajevima kada uspiju preći granicu s BiH i ući na teritorij Hrvatske, kao i MUP-ova priopćenja vezana za izbjeglice i migrante. Nismo uspjeli pronaći dokaz da su policija ili MUP ikad izvijestili javnost o pronalasku vatrenog oružja kod migranata ili izbjeglica na teritoriju Republike Hrvatske.


Priznajem.hr ograđuje se od članka objavljenog na portalu dnevno.hr kojega smo prenijeli u izvornom obliku. Zahvaljujemo se portalu Faktograf.hr koji je u ime facebooka utvrdio da se radi o lažnoj vijesti OVDJE a koju smo mi u vjerujući u istinitost pogrešno objavili kao točnom. Članak pod naslovom ”NAORUŽANI I OPASNI: Migranti kolju po hrvatskim šumama! Pogledajte OVO!” preimenovali smo u ”ISPRAVAK VIJESTI: Nenaoružani migranti nisu mogli ubiti medvjeda u šumi u Hrvatskoj”
Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se ispričavamo svim našim čitateljima. Obvezujemo se poduzeti potrebne korake da se tako što više ne ponovi te se potruditi bolje provjeravati činjenice u člancima koje prenosimo te ćemo izbjegavati nepouzdane izvore informacija.
Komentari

Komentari