Četvrtak, 6 kolovoza, 2020

NAKONO KORONE – “CRNA SMRT”! OVAJ GRAD JE PROGLASIO KARANTENU ZBOG POVRATKA ZLOGLASNE BOLESTI IZ SREDNJEG VIJEKA!

Mongolske vlasti uvele su karantenu za grad Khovd i okolicu, nakon što se u toj zemlji pojavila – bubonska kuga, najzloglasnija bolest u povijesti čovječanstva koja je po nekim procjenama pobila trećinu stanovnika srednjevjekovne Europe.

Dvije osobe u tom gradu testirane su pozitivno na bubonsku kugu. Kako su utvrdili mongolski epidemiolozi, oni su zaraženi tako što su jeli meso svisca. Svizac je, kao i štakor, glodavac, a glodavci su nerijetko zaraženi kugom koju prenose buhe koje žive na njima.

Mongolski mediji objavili su da se radi o muškarcu starom 27 godina i mlađoj ženi nepoznatih godina. Trenutno se analiziraju njihovi uzorci.

Epidemiolozi su priopćili da prate kontakte dvoje zaraženih sa 146 osoba sa kojima su bili u izravnom kontaktu i još 504 sa kojima su bili u indirektnom kontaktu, prenosi ruski Sputnjik s RT-a.

Inače, u okolini ovog grada na zapadu Mongolije, kuga je izbila i prošle godine, zbog čega je Rusija zatvorila granicu sa Mongolijom.

Pojava kuge u Mongoliji dovodi se u vezu sa korištenjem mesa svisca, a do sad su u toj zemlji zabilježene dvije žrtve ove zaraze.

Bubonska kuga ostala je u mračnom sjećanju širom svijeta, jer je samo u 14. stoljeću odnijela živote više od 50 milijuna ljudi u Europi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je od 2010. do 2015. zabilježeno 3.248 slučajeva kuge, s 584 mrtvih. Ne tako davno epidemija kuge je izbila na Madagaskaru, a u ostatku svijeta se javljaju sporadični slučajevi, uglavnom uslijed kontakta sa šumskim životinjama. Takvih je slučajeva bilo i u SAD-u.

Ipak, valja napomenuti da je bubonska kuga bakterijska bolest, koja se danas, kao i sve takve bolesti, uspješno liječi primjenom antibiotika ukoliko se otkrije u dovoljno ranoj fazi, dok je Covid-19 virusno oboljenje, a za viruse današnja medicina nema pravi odgovor u vidu lijekova, tek cjepiva koja su nerijetko ograničenog učinka jer virusi razmjerno brzo mutiraju pa je tako za bolesti poput gripe, čiji se novi soj javlja gotovo svake godine, potrebno docjepljivanje.

Komentari

Komentari