Ponedjeljak, 24 veljače, 2020

Nakon teške noći na šibenskom i zadarskom području stanje znatno bolje

Iza gasitelja na šibenskom i zadarskom području teška je noć. U obrani grada Drniša od vatrene stihije noćas je sudjelovalo više stotina vatrogasaca.

Stanje je znatno bolje nego sinoć, vatra je zaustavljena kilometar i pol prije Drniša. Nema stradalih ni ugroženih objekata, a na terenu je 200 vatrogasaca i vojnika. Tri kanadera krenula su jutros na to područje.

Nova vatrena linija je duga više od 6 km i riječ je o vrlo nepristupačnom terenu, borovoj šumi u brdskojm predjelu u okolici Drniša.

Vatra je sinoć planula i između Omiša i Dubaca. Zbog toga je bila zatvorena dionica Jadranske magistrale Pisak-Dupci, a promet se preusmjeravao na lokalne ceste. Jutros vatrogasci javljaju da su kuće obranjene, iako još gori nenastanjeno područje. Na terenu je više od 200 gasitelja iz 30 postrojbi, a tijekom dana očekuju i pomoć iz zraka.

Nakon jučerašnjeg kaosa uzrokovanog požarom, autocesta A1 jutros je otvorena za sav promet, ali je između Benkovca i Pirovca zbog smanjene vidljivosti uzrokovane dimom brzina ograničena na 40 km/h. Još nije moguće prometovanje na nekoliko lokalnih cesta na benkovačkom i kninskom području, javlja HRT

8.15– Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume. Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina. U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila. Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina. Državna cesta D8 koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa se promet odvijao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5,30 sati je otvorena za sav promet.
Situacija na zadarskom području jutros je mnogo mirnija. Nakon sastanka kriznog stožera u vatrogasnom domu u Benkovcu, gdje su razgovarali s vatrogascima, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te ministri unutarnjih poslova, prometa i obrane – helikopterom su obišli požarište. Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević najavio je da će nakon požarne sezone napraviti analizu kako bismo iduće godine bili spremniji.

Foto:Fah

Komentari

Komentari