Petak, 5 lipnja, 2020

Nakon skandala stiže novi hrvatski veleposlanik u BiH

Karijerni diplomat u hrvatskom MVEP-u i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskome veleposlanstvu u Srbiji Ivan Sabolić bit će novi hrvatski veleposlanik u BiH, piše u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Avaz navodi će na toj dužnosti Sabolić kao sedmi veleposlanik u BiH zamijeniti Ivana del Vechija, te zasjesti u “vruću“ veleposlaničku fotelju u Sarajevu, nakon što je Del Vechio opozvan jer je kao jedini veleposlanik neke države članice EU-a bio 9.siječnja u Banjoj Luci na ceremoniji obilježavanja Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Imenovanje Ivana Sabolića očekuje se uskoro, u paketu s još nekoliko veleposlanika Hrvatske u svijetu, piše Dnevni avaz.

Taj list otkriva da je službeni Zagreb već poslao upit Predsjedništvu BiH u vezi s agremanom na imenovanje novoga veleposlanika.

Slanjem karijernog diplomata, smatraju Avaz, Zrinjevac želi Sarajevu poslati poruku da za svoga predstavnika šalje  iskusnu osobu,  a ne veleposlanika koji je tu privilegiju dobio zbog političkih  zasluga.

Sabolićev prethodnik Del Vechio bio je veleposlanik Hrvatske u BiH  od  1. listopada 2013. i na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega  premijera RH Zorana Milanovića  i uz  suglasnost tadašnjega predsjednika RH Ive Josipovića, podsjeća Avaz. Hina

Komentari

Komentari