Nedjelja, 5 srpnja, 2020

Nakon presude bećaru zbog pjevanja bećarca progovorila i policajka: ‘Najmanje što bi mogao napraviti je ispričati se’

Zbog pjevanja uvredljivog bećaraca pred policajkom Marijom Iličić tijekom manifestacija ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine, u petak je na valpovačkom sudu Branimir Čolaković proglašen krivim te mora platiti kaznu od 2000 kuna, zbog čega je najavio žalbu.

Bećar zbog pjevanja bećarca pred policajkom kažnjen s 2000 kuna

U svojoj ispovijesti za Večernji list 32-godišnja Marija Iličić, policajka PP Belišće i majka dviju djevojčica, šestogodišnjih blizanki, kaže kako bi i da vrati vrijeme – ponovno napravila isto.

“Da ga nisam prijavila, poslala bi poruku kako je dopušteno govoriti ružne riječi službenim osobama, ili bilo kome na javnome mjestu”, rekla je.

“Javnost je, nažalost, sve pogrešno shvatila, jer im je to tako prezentirao Čolaković, a ja, kao policijska službenica, nisam smjela istupati u javnosti. Prijavila sam ga jer je to bio jedini pravi izbor. Nitko nema pravo vrijeđati i dovoditi u neugodnu situaciju službenu osobu na javnom mjestu dok obavlja dužnost. Takav je zakon, a ja sam ga samo provodila”, smatra policajka.

“Javnost je, nažalost, sve pogrešno shvatila, jer im je to tako prezentirao Čolaković, a ja, kao policijska službenica, nisam smjela istupati u javnosti. Prijavila sam ga jer je to bio jedini pravi izbor. Nitko nema pravo vrijeđati i dovoditi u neugodnu situaciju službenu osobu na javnom mjestu dok obavlja dužnost. Takav je zakon, a ja sam ga samo provodila”, dodala je.

“Jedna je to od rijetkih situacija gdje sam sama kao policijski službenik. Stajala sam na raskrižju, kolega je bio nekoliko stotina metara dalje, na glavnoj cesti. Povorka je prolazila kolnikom, ja sam bila na rubu kolnika, dovoljno blizu da ja čujem njih i oni mene. Branimir Čolaković me pogledao i otpjevao spornu pjesmu. Poznanik koji je stajao do mene isto je to čuo i prokomentirao: “Samo ti pjevaj, vidjet ćeš u prometu!” Pitala sam Branimira, kojemu tada nisam znala ime: “Je l’ to na moj račun”, a on je otpjevao dalje “Što j’ u pjesmi to se pjevat’ smije, lud bi bio tko bi zamjerio”. Članovi njegove skupine su ga pogledali, uvjerena sam, pomalo u čudu. Neke od njih i poznajem. Nitko ga nije slijedio, sve je potpuno sam otpjevao, od početka do kraja. Otišli su, potom, dalje, a mi smo se nakon povorke povukli sa svojih pozicija. Kada je kolega došao službenim automobilom po mene, rekla sam mu što se dogodilo, ostao je u čudu. Ispričala sam to i šefu smjene, brzo se po postaji saznalo, i postaja je dalje učinila svoje”, kaže.

“Odradila sam svoj posao, a to je osigurati javni red i mir, postupila sam kako mi zakon nalaže. Takve situacije ne treba prešutjeti jer narušavaju ugled policije. Poštujem bećarac, i slažem se da može biti lascivan, ali isključivo u natpjevavanjima. No, ja nisam ondje bila član KUD-a, već službena osoba. Nepojmljivo mi je da se netko može tako ponašati prema bilo kome i skrivati iza bećarca. Nije u redu javno poniziti nekoga tko se, na koncu, brine da smotra folklora prođe kako treba”, smatra.

Dodaje da bismo na taj napjev trebali biti ponosni, a “ne njime opravdavati svoje loše ponašanje”. Dodaje da se ona i obitelj trude da im ovaj slučaj ne utječe na živote.

“Mala je to sredina, svi poznaju sve policijske službenike. Nije lako ostati imun na pogrde i nositi se s tolikom negativnom energijom, proživljavam doslovce javni linč, ali meni je puno lakše jer znam da govorim istinu. U glavi sam načisto sama sa sobom, i niti jedna me ružna riječ ne može poljuljati. Osuđuju me jer ne znaju pravu istinu. Ipak, postoje i oni koji šalju poruke potpore i suprugu i meni. Oboje radimo posao u kojem trebamo ostati pribrani na takve komentare, a to nije ugodno, pa s obzirom na sve, jako se dobro nosimo s tom negativnošću”, kaže.

Ističe da joj kćerkice ne znaju što se događa, da ne gledaju hrvatske programe, nego crtiće i da ne bi voljela da je vide na televiziji i ispituju.

Na kraju je zaključila da želi samo da joj se Branimir ispriča.

“Neka bude pravi bećar pa prizna i javno se ispriča, to je najmanje što bi mogao napraviti”, zaključuje.

Prema optužnici, Čolaković je kao član HKUD-a Valpovo 1905 u folklornoj povorci tijekom manifestacije ‘Ljeto valpovačko’ u lipnju 2015. policajki Iličić zapjevao bećarac teksta ‘a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’ te se time ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policajku.

Prvom presudom iz studenog 2015. oslobođen je krivnje jer se, kako je smatrao valpovački sud, nije sa sigurnošću moglo utvrditi da se obratio upravo policajki Iličić. No tri godine kasnije Visoki prekršajni sud poništio je oslobađajuću presudu i Čolakovića vratio na sud.

Čolaković je na ponovljenom suđenju ostao pri svojoj obrani iz 2015., kada je izjavio kako nije pjevao policajki Iličić, nije ju poznavao te ju nije ‘niti zamijetio u masi’.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> NJEMAČKA ODLUČILA Gotovo 60 tisuća stranaca mora napustiti državu i to ne samo migranti

>>> Apel Majke iz Mostara Čiju su Kćer Pokušali Opljačkati Migranti Usred Grada

>>> Ministar Pavić zaprijetio smjenom dr. Nadi Šikić zbog statusa na fejsu!?

Komentari

Komentari