Petrinja, 30.12.2002.- Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokoviæ i saborski zastupnik Branko Baèiæ obišli su Petrinju, grad koji je najviše stradalog u potresu koji je u utorak zatresao Hrvatsku. foto HINA/ Hrvatski sabor/ ua

Nakon potresa, pojavila se nova opasnost u Banovini: ‘Ne treba nam još i ovo…’

Podijeli

Na području Sisačko-moslavačke županije ostala su nerazminirana gotovo 43 četvorna kilometra, a potresi su vjerojatno oborili ploče s upozorenjima, zbog čega postoji opasnost da volonteri zađu u minski sumnjiva područja i stradaju

Osim potresa, oštećenih zgrada i vrtača, brojnim volonterima, ljudima dobre volje i pripadnicima hitnih službi na Baniji prijete i mine iz Domovinskog rata. Naime, u Sisačko-moslavačkoj županiji ostala su još gotovo 43 četvorna kilometra nerazminiranog područja. Hodanje poljima ili šumom osobito je opasno na području Petrinje i Gline.

“Strašnik nije više problem, ključna sela koja su problematična u ovom trenutku su Gore, Glinska Poljana i ova bliža sela uz komunikaciju prema Glini, s desne strane kad gledamo zemljovidno”, rekao je za HRT načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, Nikša Bogdanić.

Preporuča volonterima da se ne odmiču previše od kuća i infrastrukturnih objekata te da ne skreću s cesta. Mnogi su volonteri pomagali u selima glinskog i petrinjskog područja, no za mine nitko nije mario. Zato bi se oni koji i dalje planiraju volontirati, trebali raspitati o minama kod lokalnog stanovništva. “Pošto smo imali ovu tešku katastrofu, ne treba nam još i ovo da bi netko sa strane nastradao, a da nema za tim potrebe”, poručio je predsjednik Mjesnog odbora Mokrice, Tomislav Mitar.

Na mobilnoj aplikaciji “Potres 2020” nalaze se karte minski sumnjivih područja. Iz HCR-a poručuju kako će pregledati ploče s upozorenjima, jer je moguće da su neke od njih potresi srušili. Na mine upozorava i Crveni križ, koji također daje upute kamo se kretati.

“Smatramo da je stvarno jako bitno da se upravo o ovoj temi priča jer i dalje postoje osobe koje dolaze na područje samoorganizirano, a možda nisu svjesni te opasnosti”, ističe Tanja Marinković iz Hrvatskog Crvenog križa.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> VODEĆI HRVATSKI SUDAC JASAN : Uzvikivanje “Za dom spremni” ne može biti kazneno djelo
>>> Novi soj korone je 50 posto zarazniji, ovo su njegovi simptomi
>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> Eldorado u Europi: Jedna su od najbogatijih zemalja svijeta, a sada će biti još bogatiji!
Komentari

Najnovije