Vojne parade starog tipa nisu uobičajene danas.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvorio je najveću vojnu paradu u posljednjih trideset godina, u sklopu velike vojne vježbe Vostok 2018. Oči svijeta uprte su na trenažni poligon u Sibiru.

Rusi, Kinezi i Mongoli otvaraju najveću vojnu demonstraciju od Hladnog rata

Ogromna parada kineskih, mongolskih i ruskih obrambenih kapaciteta, pješadije i avijacije zabljesnula je putem domaćih i zapadnih medija. Putin se potrudio da sve izgleda pompozno pa je aktivirao masu tenkova, zrakoplova, teške artiljerije i raketnih sustava koji su grmili okruženjem. ‘Rusija traži konstruktivno partnerstvo, oružje nigdje neće biti upereno’ zaključuje Putin dok vojni i politički analitičari ipak otvorenije potvrđuju kako je Rusija ‘napokon spremna i za rat najvećih razmjera’. BMP-2, BTR-82, T-72, TOS-1, Iskander-M, Tornado, Tiger i Typhoon kodni su nazivi koji će obradovati svakog ljubitelja naoružanja, a Kinezi su pokazali da njihov autonomni vojni razvoj svakako ima svoje mjesto na tržištu i bojištu. Ovo je samo početak vojne vježbe i nastavak na već odrađeni dio vezan za pomorski dril.

Oko 300.000 ruskih vojnika, 1.000 vojnih zrakoplova, helikoptera i dronova, 36.000 obrambenih jedinica i 80 krstarica nadgleda 87 promatrača iz 57 država. Pretpostavlja se da će u vojnoj vježbi sudjelovati i neki od novih i razvojnih modela čiji će se praktični manevri tek vidjeti u narednom vremenu. Rusija je netom prije početka Svjetskog prvenstva najavila čak osam noviteta koji će tempirano izlaziti od 2018. do 2027. godine, a sve bi mogao biti odgovor na Trumpovu agresivnu vojno-trgovačku politiku. Pakt s Kinom mogao bi dodatno ubrzati određene trendove pa će biti zanimljivo vidjeti i koje će zemlje postepeno izlaziti van kao novi klijenti ruskog vojno-industrijskog kompleksa. I to po prvi puta neće biti izričiti rezultat dogovora već rezonski strateški potez za modernizaciju vojske.

Rusija predstavlja novu dekadu razvoja naoružanja

Sarmat ICBM (interkontinentalni balistički projektili) nove generacije iliti ‘oružje sudnjeg dana’ garantira mogućnost nosivosti bojevih glava bilo gdje na sjevernoj i južnoj polutci. Avangard (Advance Guard) je pak projektil na hipersoničnim jedrilicama, čime se osigurava brzina od 20 mahova i ogromna toplinska otpornost. Su-57 Stealth avion odlikuju eksperimentalni softveri za triangulaciju i asistenciju u strateškom planiranju i pilotiranju. Kompozitni materijali, najveći opseg naoružanja i radar nove generacije trebali bi nadjačati konkurentski F-35 po brzini, visini leta, senzorima, nosivosti, opsegu djelovanja i manevarskom prostoru. Novi T-14 Armada tenkovi su automatizirani ‘kopneni brodovi’ s okretnim autopilotskim topovima koji će moći pogađati mete na razdaljini od čak sedam kilometara uz dvanaest ispaljenih projektila po minuti. Posadu će pak štititi višeslojni oklop kojeg ni teške detonacije neće oštetiti. HD kamere i dronovi samo su dodatak ionako impresivnoj opremi.

Protuzračna obrana bit će unaprijeđena izlaskom S-500 sustava koji će zamijeniti kultni S-400 Triumf. Nudol obrambeni štit će služiti za zaštitu Moskve i velikih gradova od specijaliziranih raketa za probijanje takvih štitova, a kao dodatak mu je osigurana i sposobnost rušenja satelita. Pilot-projekt Tirada-2s je pak sustav za elektronsko ratovanje, a značajke su mu ometanje satelitskih sustava, elektromagnetni udari i gašenje radarskih sustava. Projektil ‘Kinzhal’ je hipersonično zračno oružje koje putuje i do deset puta većom brzinom od brzine zvuka, a na kućište se mogu postaviti i nuklearne i obične bojeve glave. ‘Burevestnik’ je nuklearni pogonski sustav za projektile koji će ići ruku pod ruku s podmornicom ‘Poseidon’ koju će se daljinski navigirati kao podvodni dron. Analitičari pretpostavljaju da će vidjeti i demonstracije novih vojnih taktika, kao i pokoji kineski as iz rukava.

Autor: Ratko Martinovic/Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (FOTO) ”KRVAVA REVOLUCIJA” U HRVATSKOJ NESLAVNO PROPALA: Nećete vjerovati koliko je bilo prosvjednika

>>> VIDEO Igrač pretukao suca i slomio mu lubanju, odvela ga policija

>>> SRBI JEDVA DOČEKALI: Frljić dao intervju za Beogradske novine ”Thompson rehabilitira ustaštvo”

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!