Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

Nafta najjeftinija u 20 godina, cijena pet puta niža nego 2008, ali ne i na pumpama!

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je zbog širenja koronavirusa u svijetu smanjena potražnja, dok s druge strane, Suadijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 20,3 posto, na 26,98 dolara

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela potonula 29 posto, na 22,53 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat.

Pad cijena na razinu pet puta nižu od one iz lipnja 2008., kad je barel koštao preko 140 dolara, ponajviše je posljedica širenja koronavirusa u svijetu. No na pumpama ćemo gorivo i dalje plaćati tek nešto manje nego prije 12 godina – jer najveći dio cijene nije rafinerijska cijena goriva, već trošarine, PDV i porezi, dakle sve ono što uzima država.

Niska cijena nafte će teško pogoditi neke zemlje poput Nigerije i Venezuele čija gospodarstva ovise isključivo o nafti, no isto tako i najvećeg proizvođača nafte na svijetu, SAD. Iako SAD nisu neto izvoznik nafte, cijena proizvodnje u SAD je zbog specifičke tehnologije izvlačenja nafte iz škriljevca visoka i brojni mali proizvođači nafte u Teksasu i drugdje ne mogu pokriti troškove već ispod 60 dolara po barelu.

Koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 325 tisuća ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, izazvao je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje. Mnoge su zemlje uvele i karantenu zbog čega su paralizirani dijelovi gospodarstva.

I dok potražnja za naftom pada, Saudijska Arabija i Rusija krenule su u bitku za tržišni udio nakon propasti sporazuma OPEC-a i drugih vodećih proizvođača o dodatnom ograničavanju proizvodnje zbog ‘koronakrize’.  Ovoga mjeseca, naime, ističe sporazum između OPEC-a i nezavisnih proizvođača, na čelu s Rusijom, o ograničavanju proizvodnje za 1,7 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija predložila je nedavno dodatno smanjenje proizvodnje, no Rusija na to nije pristala. Stoga je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje od travnja na rekordna 12,3 milijuna barela dnevno.  Zbog toga je, kažu analitičari, moguć daljnji pad cijena.

„Vjerujemo da bi cijene mogi dodatno pasti, s obzirom na snažan pad potražnje, rast zaliha u svijetu i najave povećanja proizvodnje od travnja“, kaže Joseph McMonigle, analitičar u tvrtki Hedgeye Potomac Research.

Giovanni Serio, direktor u tvrtki Vitol, očekuje, pak, da će potražnja za naftom pasti za više od 10 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne potražnje.

Zbog svega toga, od početka godine do kraja prošloga tjedna cijene nafte pale su za više od 50 posto.

Komentari

Komentari