Subota, 18 siječnja, 2020

NA TRAGU IZDAJNIČKE POLITIKE: Vesna Pusić – Ovo je miješanje u unutrašnje poslove BiH!

Saborski zastupnici započeli su raspravu o Deklaraciji Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine. Iako se o Delaraciji jutros trebalo raspravljati i na Odboru za vanjsku politiku, on je odgođen za sutra

Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće pa čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Uz višekratno isticanje podrške suverenitetu BiH i suradnji Hrvatske s njom, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njezinom putu prema EU, u dokumentu se podupiru “napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana” te osigurati jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine.

Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH se institucije Republike Hrvatske pozivaju da nastave zagovarati i podržavati žurne promjene koje će osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine i intenziviraju pomoć institucijama od strateškog značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

‘Hrvatski sabor potvrđuje suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te opredijeljenost da s BiH održavamo dobrosusjedske odnose. Kršenjem Ustava i neprovedbom odluke Ustavnog suda BiH je uveden u institucionalnu krizu s neizvjesnim ishodom i Republika Hrvatska je obvezna djelovati i dužna reagirati na kršenje Daytona’, rekao je predstavljajući dokument predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić i dodao kako treba omogućiti legitimni izbor predstavnika tri konstitutivna naroda.

‘Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo kod pristupanju Europskoj uniji traži od nas da ovoj temi ne pristupamo stranački, nego nacionalno’, kazao je Ljubić.

Na njegovo izlaganje replicirao je Hrastov Hrvoje Zekanović. ‘Bojim se da ćemo uskoro donositi jednu drugu ili treću deklaraciju. Ova deklaracija ne nudi rješenje. Hrvatski narod mora biti suveren. Jedino rješenje koje se nitko neće usuditi reći je treći entitet. To je jedini spas za hrvatski narod’, poručio je Zekanović.

‘Lako je izreći bombastične riječi, ali iza toga slijedi i provedba’, odgovorio mu je Ljubić, kazavši da upravo Deklaracija daje do znanja koji su problemi tamo, prenosi tportal

Iako je Ljubić u svom uvodnom izlaganju poručio kako se Deklaracije ne donosi zbog rezultata izbora u BiH, SDP-ov Nenad Stazić kazao mu je da to nije točno. ‘Po tim istim pravilima je ranije Dragan Čović biran na tu funkciju. Što onda niste donosili Deklaraciju i što se onda niste bunili? Sad vas smeta što je izabran Željko Komšić. Hrvat da, ali ne član HDZ-a. To me podsjeća na situaciju iz 1997. kada Franjo Tuđman nije htio priznati četiri legalno izabrana gradonačelnika Zagreba. To je demokracija ala HDZ’, kazao je Stazić.

Nije istina da nismo prije reagirali, poručio mu je Ljubić, podsjetviši da je i on sam zbog izbornog zakona podnio ustavnu tužbu. ‘Željko Komšić nije personalno pitanje, to je ustavno pitanje’, poručio je.

SDP-ov Joško Klisović upitao je Ljubića da mu odgovori je li Komšić legalno izabran član predsjedništva BiH. ‘Izbor Komšića je politička činjenica i BiH će s tim morati živjeti. No jasno je da taj izbor nije s duhom Daytona’, odgovorio mu je Ljubić.

Deklaracijom nije oduševljen ni Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku. ‘Ono što jest ostvarivo sada i što je u ovom trenutku minimum minimuma hrvatskih političkih zahtjeva iza kojih treba stati i hrvatska država jest korijenita reforma izbornog zakonodavstva na svim razinama i otklanjanje svih nedostatak i ograničenja koja krše načelo jednakopravnosti i legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja, a ne samo nekih o kojima se selektivno i denvnopolitički govori u ovoj kamilici, alibi deklaraciji’, poručio je Hasanbegović.

Komšića je Hasanbegović nazvao ‘titoističkim mahalskim, uličnim demagogom’, ‘prodavačem magle’, te ‘uzurpatorom i rušiteljem BiH’.

Pusić: Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH

Oštro je Deklaraciju kritizirala Vesna Pusić iz GLAS-a. ‘Sabor, naravno, može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH’, poručila je Pusić.

Kazala je kako Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. ‘Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske’, poručila je Pusić.

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!