Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Na smrt osuđeno 37 islamskih militanata

Hisham al-Ashmawy, bivši pripadnik specijalnih snaga koji je postao islamski militant, danas je u Egiptu osuđen na smrt, javlja Reuters. Uz njega je još 36 pripadnika iste terorističke organizacije također osuđeno na smrt.

Ashmawy je uhvaćen u libijskom gradu Derna krajem 2018. godine, a vlasti pod zapovjedništvom Khalife Haftara prebacile su ga u Egipat u svibnju prošle godine.

Osuđen je temeljen nekoliko optužbi među kojima je ona za pripremanje napada iz 2014. godine u kojem je ubijeno 22 vojnika pokraj granice s Libijom te umiješanosti u pokušaj ubojstva bivšeg ministra unutrašnjih poslova 2013. godine.

Ashmawy je vodio egipatsku najaktivniju militantnu organizaciju Ansar Bayt al-Maqdis prije nego što se 2014. godine pridružio Islamskoj državi. I drugih 36 osuđenika također je pripadalo terorističkim organizacijama.

Njihov slučaj sada je predan najvišem islamskom pravnom uredu Grand Mufti, koji će 2. ožujka donijeti konačnu odluku o njihovoj sudbini.

Inače, u studenom je Ashmawyja vojni sud također osudio na smrt u jednoj drugoj optužbi za terorizam. A već i prije izručenja osuđen je na smrt u odsutnosti.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ČERVAR OGORČEN: ‘Kome smo se zamjerili da nas se tako kažnjava?’
>>> Što se sve može dogoditi ako vam je automobil dugo parkiran i ne vozite ga!
>>> Najkraći test inteligencije na svijetu – možete li ga riješiti?
>>> NAKON ŠTO SU SE SREBRENIČKA DJECA NAZVALA ‘ČETNICIMA’, NAČELNIK ŠOKIRAO: ‘Četnici su bili antifašisti’
>>> PORUKA RATNOG KOLEGE KRSTIČEVIĆU Generale, politika traži govornike, demagoge i ‘salonske picajzle’, a ti si sve suprotno od toga
Komentari

Komentari