NA SILU GURAJU UVOĐENJE EURA: Imamo datum, objavljeno kada Hrvatska uvodi euro!

Podijeli

‘Mi sad moramo poraditi na tome da više govorimo o primjerima drugih zemalja, kod kojih se desilo da je standard građana nakon uvođenja eura porastao’, kazao je guverner HNB-a

“Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je ostvarivo”, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je počela u Opatiji.

Vujčić je također rekao kako ove godine očekuje pad BDP-a od 10 posto, ali i snažan oporavak u 2021. uz stopu rasta od šest posto. Vjeruje da ćemo uspjeti ispuniti konvergencijske kriterije za uvođenje eura u tom najkraćem mogućem roku, piše Novi list.

Uskoro odgovori na sva praktična pitanja oko eura

Najavio je da je u tijeku izrada Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, koji će dati odgovore na sva praktična pitanja poput konverzije depozita, kredita ili zamjene kovanica i novčanica. Taj će plan, kaže, uskoro predstaviti javnosti.

“Ljudi se najviše boje da će im uvođenjem eura pasti standard jer misle da će rasti cijene a prihodi ostati isti. Mi sad moramo poraditi na tome da više govorimo o primjerima drugih zemalja, kod kojih se desilo upravo suprotno – standard građana je nakon uvođenja eura porastao”, poručio je Vujčić.

Komentari

Najnovije