fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Na dramatični apel poslodavaca, Pavić odgovorio kamilicom: Javite se Zavodu za zapošljavanje

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odgovorilo je na zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge turizma o povećanju kvota navodeći da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u kontinuiranom razgovoru s poslodavcima i stalno prate situaciju na tržištu rada

Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovin, stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu. Zato je Ministarstvo, kako navodi, ove godine osiguralo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine.

‘Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola’.

Trenutno je nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što ima odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku je oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

‘Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu. Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu’, navode.

Komentari

Komentari