Subota, 11 srpnja, 2020

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 13 GODINA IZABRAN PAPA BENEDICT XVI. “Čelični” kardinal “golubinjeg” srca

Kada je na današnji dan 19. travnja 2005. godine krenuo “bijeli dim” iz sikstinske kapele, a prigodom konklava za izbor novoga pape, nakon smrti svetog Ivana Pavla Drugog, rimskog svećenika, i kada se obznanilo da je izabran novi Sveti Otac, mnogi su zanijemili. Izbor je bio veliko iznenađenje. Na prozoru se pojavio lik vrlo poznatog njemačkog kardinala Josepha Razingera, do tada prvog čovjeka Kongregacije za nauk vjere. Zašto iznenađenje. Pa kardinal Razinger je bio tih, suzdržan, povučen, vlro konzervativan, uvijek ozbiljan… Rekli bismo, pravi Švabo. Bio je to prvi dojam.

No, poznavatelji teologije i ljudi koji su poznavali lik, djelo i karizmu kardinala Razingera oduševljeno su pozdravili ovaj izbor, jer se radilo o čovjeku koji je u svijetu teologije i Crkve bio vrlo poznati znanstvenik. Njegova djela bila su izuzetno čitana i postajala su dio udžbenika za studente teologije. Sjećam se kada nam je profesor KBF u Sarajevu, sada, preuzvišeni Otac biskup Tomo Vukšić, izdao nalog da pročitamo knjigu “Uvod u kršćanstvo” i kad sam ju počeo čitati, kako sam ostao zapanjen, jer nisam mogao odmah razumjeti o čemu se radi. Bilo je to tri godine prije izbora kardinala Razingera za Svetog Oca. Tada nisam znao da je ta knjiga bila omiljeno štivo Svetoga Ivana Pavla Drugoga i da je ona zapravo “puno kumovala” da se kardinala Razingera 1981. godine imenuje prefektom Kongregacije za nauk vjere, čime je postao jednim od najvažnijih i najbližih suradnika Rimskog prvosvećenika. No, kasnije se pokazalo da je Sveti Ivan Pavao Drugi dobro odabrao, jer je upravo kardinal Joseph nemilosrdno reagirao na svaki pokušaj krivovjerja, pa je dobio i nadimak “Panzerkardinal”.

No, ime kardinala Razingera bit će posebno zapisano u povijesti Crkve, jer, iako je bio nemilosrdan u reakcijama po određenim pitanjima, ipak nije uspio stati na kraj svim negativnim stvarima koje su počele potresati Crkvu za vrijeme njegova mandata. Zapravo, one se tada nisu počele događati, nego su počele izlaziti na vidjelo. Sjećam se njegovog javnog nastupa u Protugalu 11., svibnja 2010. godine kada je rekao da postoji “grijeh unutar same Crkve”. Bilo je to u povodu događaja pedofilije u Portugalu. Pojavile su se i druge negativnosti, pa je, Sveti Otac Benedict XVI odlučio povući se s papinske pozicije i iskoristiti institut ostavke, koji nije korišten 600 godina. Tim potezom izazvao je silna nagađanja, ali uveliko ubrzao i određene promjene unutar Crkve koje provodi njegov nasljednik na Petrovoj stolici, sadašnji Sveti Otac Franjo.

Uzoriti kardinal Razinger  rodio se 16. travnja u njemačkom Markt an Innu na Veliku Subotu 1927. godine. Doktorirao je na tezi Svtog Augustina. Napisao je veliki broj knjiga iz područja filozofije i teologije, a slovi za jednog od najvećih poznavatelja katoličke filozofsko-teološke misli svih vremena.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari