Subota, 22 veljače, 2020

NA CESTAMA NOVE KAMERE: ‘Slika te, a da i ne znaš da te slikalo…’; A uskoro stižu i žestoke kazne: Za pojas 1.000, a za mobitel 1.500 kn!

Produljeni praznični vikend znak je policajcima da krenu u nadzor prometa i otkrivanje nesavjesnih vozača

Produljeni vikend za policiju je vikend u kojemu imaju jako puno posla. Unatoč tome dobra je vijest da ispisuju sve manje kazni. Naime, u jednoj vikend akciji u ožujku naplaćeno je više od 5000 kazni zbog alkohola, neprilagođene brzine, nekorištenja pojasa i uporabe mobitela, a prošloga vikenda broj kazni je pao za gotovo 2000. No, u otkrivanju prekršitelja pomažu im i nove kamere. Na naplatnim postajama i graničnim prijelazima one ovog vikenda nemaju posla, barem što se tiče prekoračenja brzine.

“Nema me zašto zaustavit kad idemo jedan na sat, uopće se ne pomičemo”, rekao je Alojziz Zagreba.

No, i puževim korakom događaju se prometne nesreće, uglavnom zbog korištenja mobitela. Građani pozdravljaju postavljanje novih kamera, sve dok njih ne snimaju: “To je normalno ako čovjek brzo vozi neka ga kazni šta. Ako se ne drži reda i propisa”, kazao je Vinko.

Efikasne kamere

Čak 59 suvremenih kamera koje će se premještati na 122 lokacije po čitavoj Hrvatskoj bilježe prekomjernu brzinu, vožnju bez pojasa i s mobitelom u ruci. U inozemstvu je to uobičajena oprema na cestama, a ondje su uobičajene i stroge kazne koje će se u nas primjenjivati od ovoga ljeta, prenosi danas.hr

“Slika te i ne znaš da te slikalo. Tek kad kaznu dobiješ onda znaš da te slikalo. Jeste vi onda zato malo discipliniraniji u prometu od Hrvata? Zavisi, nekad jesam nekad nisam”, rekao je Saša iz Njemačke.

Da kamere mogu imati učinka na smanjenje broja prometnih prekršitelja, a time i nesreća, smatraju i stručnjaci: “Apsolutno, to su pokazale i sadašnje kamere. Dakle gdje god imate opasno mjesto, svojevrsnu crnu točku, ako postavite kamere tu rizik praktički pada na 0. Ukazujem i ukazivao sam 100 puta kako je neracionalno da se utrkujemo s prekršiteljima na autocesti, presretačima”, smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

Akcije od petka do nedjelje

A osim na autocestama, sudeći prema snimci pijanog vozača iz Slavonskog Broda koja se nedavno pojavila u medijima, opasnost vreba na svakoj cesti. Prebrza vožnja je glavni problem s kojim se bore policajci pri pojačanoj kontroli prometa. Nadziru “četiri glavne ubojice u prometu”, kako ih sami nazivaju – brzinu, alkohol, nevezanje pojasa i korištenje mobitela. O situaciji u Zagrebu Vijesti.hr razgovarale su s policajcem iz I. postaje prometne policije.

“Situacija je povoljna, PU zagrebačka provodi akcije od petka do nedjelje i tada završava. Imamo dosta prekršitelja u smislu prometnih prekršaja. Gledano za Zagreb, statistički u odnosu na prošlu godinu imamo bitno smanjenje prometnih nesreća, imamo odlično stanje i mjere daju rezultate”, kazao je Jure Žgela i dodao: “Naravno da kamere imaju dosta utjecaja, i sam rad policije ima dosta utjecaja na to. Policija preporučuje i apelira na poštivanje prometnih propisa, nemojte koristiti alkohol, smanjite brzinu, vežite pojas, ne koristite mobitel”, upozorio je policajac Jure.

Policija je još i prije produljenog vikenda najavila svoje akcije diljem Hrvatske.

Uskoro novi i stroži zakon: Za pojas kazna 1.000, za mobitel 1.500 kuna

Prolazak kroz crveno – 20.000 kuna kazne ili 60 dana zatvora


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HOROR NA AUTOCESTI: Vozio u suprotnom smjeru i pokosio grupu motociklista. Sedam mrtvih i troje ozlijeđenih: ‘Bili su razbacani posvuda!’
>>> Stanimirović: U Vukovarskoj bolnici su bili lažni ranjenici
>>> Sjećanje: Prešućena smrt velikog domoljuba i čovjeka Ive Fabijana
>>> Skandal u Brezovici! Bujanec otkrio kakvu je paniku preživjela Kolinda!
Komentari

Komentari