Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Muzne krave idu na klanje – mlijeko jeftinije od vode i soli

Predsjednica Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, farmerka Lidija Pavić iz Ivanovaca Đakovačkih, kaže kako će samo ovaj mjesec u klaonice čak više od 1000 muznih krava! A trebale su kroz mlijeko i teljenja davati novu vrijednost. Još jedna alarmirajuća poruka državi i njezinoj poljoprivrednoj politici da nam je mljekarski sektor na koljenima. Poražavajuće zvuči i podatak da je nakon kulminacije krize u Agrokoru 0,5 litara flaširane vode na njegovim kioscima – 6,80 kuna. Za tih pola litre vode mljekar mora proizvesti čak tri litre mlijeka! Jer, trenutni je “plafon” koji proizvođač u konačnici, s premijom, može dobiti za litru svog “bijelog” znoja, muke i truda do 2,60 kn.

– A proizvedena litra mlijeka ne bi smjela biti ispod 3 kuna – kaže Laslo.

– No ima ljudi koji za svoju drugu klasu mlijeka dobivaju i ispod kune – nastavlja opravdanu “mljekarsku jadikovku” Lidija Pavić.

– Ugovori za nas proizvođače izlaze s cijenom od samo 1,89 kuna. To je važeća cijena, a razlika je u tvorničkoj premiji koja ovisi od proizvođača do proizvođača – dodaje Pavić. I njeno mlijeko dostiže cjenovni ‘plafon’ od približno 2,60 kuna, no to nije dovoljno za isplativost.

Što plaćamo

– Mlijeko nikada nije bilo jeftinije od soli, a sada jest ako se zna da je ovih dana ono na policama jednog trgovačkog centra samo 3,69 kuna. I narod kupuje! Ne razmišlja što je u toj ambalaži, kakvo je to mlijeko koje se, otvoreno, danima ne kvari, što to pije… – ističe Pavić.

Istovremeno, đurđevački otkupljivač Natura-Milk mjesecima nije platio proizvođače, pa im je neplaćeno mlijeko došlo do grla, a toj mljekari sada visi stečaj nad glavom. U takvoj atmosferi, u takvom grču, odvija se naša mljekarska proizvodnja, pa stoga i ne treba čuditi što je u njoj ostalo manje od 7000 proizvođača, a godišnja proizvodnaj od cca 700 milijuna litara pala na oko 450 milijuna, i što sve više muzara, umjesto na strojeve za mužnju, odlazi u klaonice.

Ni nakon nekoliko mjeseci oglašavanja na interentu, više upita… najpoznatija obitelj poljoprivrednika u nas, ona seljačkog vođe Antuna Lasla iz Satnice Đakovačke, nije uspjela rasprodati 50-ak muznih krava, piše Glas Slavonije. Nitko ih neće, svi su svjesni neisplativosti, sloma mljekarske proizvodnje, pa su i Laslovi morali povući taj očajnički potez, i to nakon što su se mlijekom bavile tri generacije – Antun još od 1977., prije njega njegov otac, a sada dva sina. No dalje ne ide, prešli bi na tov junadi. Manje je rizičan i grčevit. Ali riješiti se muzara nije lako – kupaca nema.

– Uspjeli smo prodati samo 4 od 50-ak krava. Otišle su kod Karlovca… Kada se otele one što su steone, prodat ćemo ih na prisilno klanje – tužno i nemoćno najavljuje Laslo.

Neprocjenjiva šteta, istovremeno neizbježnost i slika naše mljekarske proizvodnje što stenje pod preniskim otkupnim cijenama, “smeće-mlijekom” iz uvoza koje se na lagerima u trgovačkim centrima trenutno prodaje i za tek nešto više od tri kune, masovnim odustajanjem naših proizvođača od tog sektora! Laslovi će slanjem krava “pod nož” tako izgubiti dvostruko u odnosu na slučaj da su krave našle kupca, a tržište, dodaje Laslo, ostaje bez 1000 – 1200 litara prvoklasnog mlijeka dnevno.

Foto:NGM

Komentari

Komentari