MUP uvodi veliku novost na bankomate, neki će ih sada zaobilaziti u širokom luku

Podijeli

Dosadašnje mjere zaštite nisu dale očekivane rezultate pa je MUP predložio ugrađivanje elektrokemijske zaštite kao jedan od najučinkovitijih načina smanjenja rizika od napada na bankomate

Zastupnici u Hrvatskom saboru danas će, među ostalim, raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti novčarskih institucija prema kojima se želi uvesti odredba da u idućih pet godina svi bankomati u Hrvatskoj, koji se ne nalaze unutar poslovnica banaka, moraju imati ugrađenu elektrokemijsku zaštitu.

Elektrokemijska zaštita znači da bi u slučaju provale u bankomate, pri pokušaju otvaranja kasete s novcem, novac bio uništen prolijevanjem boje.

U trenutku provale novac biva obojen i postaje neupotrebljiv

To je zasad najučinkovitiji sustav zaštite novca u bankomatima koji bi kriminalce trebao odvratiti od pljačke i smanjiti broj provala u bankomate koji su zaredali u proteklih nekoliko godina. Godine 2018. zabilježeno je 18 kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u bankomate, 2019. godine 35, a prošle godine čak 44 kaznena djela. Većina pljački bankomata izvedena je tako što su pljačkaši izazvali eksploziju plinom ili običnim eksplozivom.

Ako budu prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija, novac u bankomatima imao bi elektrokemijsku zaštitu i u trenutku provale bio bi uništen, odnosno obojen i time postao neupotrebljiv, prenosi Danas.hr

U Hrvatskoj 5850 bankomata, svake godine sve više provala

Predlagač izmjene zakona, Ministarstvo unutarnjih poslova, u obrazloženju navodi da je u Hrvatskoj oko 5850 bankomata koji su najrašireniji izvor gotovog novca te da se, iz godine u godinu, bilježi sve više provala, odnosno fizičkih napada na bankomate.

Osim toga, MUP je upozorio kako su bankomati većinom smješteni u stambenim ili poslovnim objektima te na otvorenim prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi pa sve veći broj napada na bankomate znači i sve veću opasnost po sigurnost građana i imovine. U MUP-u također smatraju da će uvođenjem eura u dogledno vrijeme vrijednost novca u bankomatima višestruko porasti te dodatno motivirati razbojnike da pokušaju do novca doći napadima na bankomate.

U 95 posto slučajeva eksterni bankomati ‘na udaru’

Dosadašnje mjere zaštite, poput videonadzora, detektora otvaranja vrata sefa ili vibracijskih detektora, nisu dale očekivane rezultate pa je MUP predložio ugrađivanje elektrokemijske zaštite kao jedan od najučinkovitijih načina smanjenja rizika od napada na bankomate korištenjem plina ili eksploziva. Taj se sustav, kažu, dosad pokazao efikasnom prilikom prijevoza novca u specijalnim oklopljenim vozilima zaštitarskih tvrtki.

Od ukupno 5850 bankomata u Hrvatskoj, čak 4600 se nalaze u stambenim zgradama, na trgovima ili u trgovačkim centrima. Upravo su ti eksterni bankomati bili na meti pljačkaša u čak 95 posto slučajeva i stoga bi, smatraju u MUP-u, ugradnja elektrokemisjke zaštite u njih trebala biti obveza bez iznimke. Ako izmjene Zakona stupe na snagu ove godine, svi bi bankomati koji se nalaze izvan poslovnica banaka do kraja 2025. godine morali imati elektrokemijsku zaštitu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Pomogao starici da zamjeni probušenu gumu. Kada je stigao kući, TEK onda je shvatio
>>> POLICIJA MOLI JAVNOST! Ovo je važno upozorenje, svi vozači moraju ovo pročitati!
>>> Imate li ga i vi? Sve više Hrvata prijavljuje ovaj neugodan simptom povezan s koronom
>>> Dječaku je poginuo otac: 15 godina kasnije ih je nazvao neznanac i zamolio da izađu iz kuće
>>> MORAT ĆETE NOSITI BEDŽ: Počinje označavanje ljudi, nisi cijepljen? Ne može u kafiće, dućane, kina…
Komentari

Najnovije