Subota, 11 srpnja, 2020

MUP tvrdi nismo tukli migrante, samo smo ih odvratili od prelaska granice

Ministarstvo unutarnjih poslova osvrnulo se na napise BiH medija o grupi od 18 ozlijeđenih migranata koje su zatekli pripadnici granične policije BiH oko Velike Kladuše.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz upite medija o postupanju hrvatske granične policije prema stranim državljanima na području Buhače, obavještavamo sljedeće: Jučerašnjeg dana između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhače zatekli u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni.

Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu uporabili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim ozljedama izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta.

Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile”, stoji u priopćenju MUP-a.

Podsjetimo, mediji u BiH izvijestili su kako su migrante zatekli pripadnici granične policije BiH, a da su tom prilikom zatekli i hrvatske policajce koji su se povukli na teritorij BiH kada su uočeni.

Iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrdili su da su tijekom noći zaprimili 18 pacijenata – 15 Pakistanaca, dva Iračanina i jednog Libijca. Svima su utvrđene lakše tjelesne ozljede, a za šest osoba za koje se sumnjalo da su zadobili prijelome nakon detaljnijeg pregleda utvrđeno je da ipak nemaju prijelome.

Mediji u BiH prenijeli su izjave migranata u kojima su ustvrdili kako ih je hrvatska policija zatekla kada su već prešli u Hrvatsku, istukla, uzela novac i mobitele, te ih prebacili na teritorij BiH.

Iz granične policije BiH nisu htjeli potvrditi navode medija o okolnostima pronalaska 18 migranata uz obrazloženje kako po nalogu Tužiteljstva BiH još uvijek prikupljaju informacije ne bi li se točno utvrdilo što se zbilo s migrantima pronađenima kod Kladuše.

Na prošlotjednom sastanku hrvatskog veleposlanika Ivana Sabolića u Predsjedništvu BiH zbog navodnih izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Izraelu veleposlaniku je, kako su istaknuli iz Predsjedništva BiH, skrenuta pozornost “na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine u predjelu Bosanske Krajine, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.”

Iz Predsjedništva su tada dodali i kako su mišljenja da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VOJNIK ODGOVORIO PUPOVCU: Milorade, gledao sam te na TV-u! Nisi ti budala, za budale zakoni važe
>>> KOSOVO BLOKIRANO ZA SRBE: Na Kosovo se od jučer više ne može sa putovnicom Srbije
>>> Sladoljev poručio Pupovcu koji je umjesto na proslavu Oluje otišao u Srbiju: ‘Suživot neće biti moguć bez istinskih predstavnika Srba’
>>> Vakula prognozira što nam slijedi nakon skorog pogoršanja vremena, spominje se i toplinski val
Komentari

Komentari