Četvrtak, 26 studenoga, 2020

MUP osumnjičio pripadnika srpske paravojne jedinice nedostupnog pravosuđu za ratni zločin

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije (r. 1967.) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu hrvatskog državljanina (r. 1925.).

“Spomenutog 52-godišnjeg dvojnog državljanina se sumnjiči da je 9. travnja 1992. godine, kao 25-godišnji pripadnik paravojne jedinice u sklopu 5. Kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnić, na privremeno okupiranom mjestu Ribari na karlovačkom području, tijekom oružanog sukoba između tzv. „JNA“ i paravojnih postrojbi tzv. „RSK“ s Hrvatskom vojskom te tijekom napada na Republiku Hrvatsku, zajedno s još jednom osobom počinio ratni zločin na štetu hrvatskog državljanina, tada 67-godišnjeg civila ( r. 1925.)”, izvijestila je Policijska uprava karlovačka.

Sumnja se da je osumnjičeni zajedno s još jednom osobom došao u dvorište obiteljske kuće u vlasništvu oštećenog civila da bi nakon kraćeg razgovora otišli na tavan navedene obiteljske kuće, gdje mu je osumnjičeni hladnim oružjem zadao više ubodno-reznih rana od kojih je oštećeni na mjestu događaja preminuo.

Opisani način postupanja osumnjičenog protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljeno posebno izvješće.

Osumnjičeni je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana potraga.

Podsjetimo, tijekom 2018. godine za ratni zločin optužene su 34 osobe, nadležni sudovi osudili su njih devet, a troje je oslobođeno optužbi. U mnogim pokrenutim istragama okrivljenici nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Komentari

Komentari