Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

MUP ODBACIO OPTUŽBE ZA MUČENJE MIGRANATA: ”..zašto bi ih mazali kečapom, majonezom i šećerom?”

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je odbilo navode kojima se, kako su priopćili, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Reakcija je to MUP-a na priopćenje Amnesty Internationala koji su izvijestili da je skupinu migranata koji traže azil “mučila” hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec.

Iz MUP-a su izvijestili da se “ovoga puta navodno policijsko postupanje dogodilo krajem svibnja na području Plitvičkih jezera i da su tom prilikom nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi”.

“Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to”, poručili su iz MUP-a.

Podsjetili su da su “u prošloj verziji optužbi” policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata.

“Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata”, istaknuli su iz MUP-a.

“Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije, podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uvjetima na terenu. Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?”, pitaju se iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Također, “sve one željne činjenica” uputili su da obrate pozornost na stvarne događaje – međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini, kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

“Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje razdoblje kraja svibnja, skrećemo pažnju da se 28. svibnja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina, dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u tom sukobu veći broj migranata ozlijeđen”, stoji u priopćenju.

Iz MUP-a su također istaknuli kako osobe, koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom, dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana.

“Međutim, unatoč svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju”, poručili su u priopćenju. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Baka iz Benkovca postala hit zbog ovih 11 sekundi: Pitala je TV ekipu odakle su i onda je krenuo šou
>>> I HOS-OVCI OSUDILI transparent navijača, DAMIR MARKUŠ: “BORILI SMO SE PROTIV ONIH KOJI SU TO RADILI”
>>> ČAČIĆ SHOW: “BERNARDIĆ NEMA POJMA O NIČEM, NIJE IMAO NI MILANOVIĆ, A ŠKORO JE FILOFAŠIST JER PODRŽAVA ZDS”
>>> A SMETA IM ORBAN? Na Hvaru će se snimati srpska serija “JUGOSLAVENKA”
>>> ‘Ovo je nezamislivo!’ Milanović šokiran, znate li kakav scenarij nam slijedi iza izbora?
Komentari

Komentari