Subota, 11 srpnja, 2020

Može li Radončić spriječiti okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu?

Udruženje “Svi za bolji Višegrad” pozvalo je sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.

Iz ovog udruženja navode da je Ravnogorski četnički pokret najavio 13. ožujka u Višegradu cjelodnevni program obilježavanja godišnjice uhićenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

”Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata”, navode iz ovoga udruženja.

”Kako bi zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Spske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine.

Poštovani ministre Fahrudine Radončiću molimo Vas prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani spomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način”, ističu iz Udruženja “Svi za bolji Višegrad”.

Napominju da je međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije. ”Pozivamo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u Vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, koordinaciju policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Europske unije da poduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do poticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima”, stoji u priopćenju.

Iz Udruženja građana ”Svi za bolji Višegrad” podsjećaju da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu “živih lomača” gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom “bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”. U ovom udruženju se nadaju da nadležni nećete dopustiti da se to dogodi i u petak.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KORONA VIRUS NAPALA VLADU!? Ministar Božinović mora u izolaciju!?
>>> NOVA ANKETA: Domovinski pokret Miroslava Škore nezaustavljivo raste, HDZ pada
>>> OVO MOŽE BITI OPASNO: Znate li što je sanitarni kordon? Razlikuje se od karantene i upravo ga je uvela Italija!
>>> ZNATE LI ZAŠTO VAM ‘PIŠTOLJ’ NA BENZINSKOJ PREČESTO ‘IZBACUJE’ PRILIKOM TOČENJA? Ne nije do vašeg auta
Komentari

Komentari